Kilőttek az árak: durván megdrágult ez a húsféle egy év alatt itthon

Kilőttek az árak: durván megdrágult ez a húsféle egy év alatt itthon

agrarszektor.hu
A tej termelői ára idén jócskán visszaesett, a csirkehúsért viszont ugyanannyit adnak a felvásárlók, mint előző hónapban. A pulyka pedig drágult, ami a drasztikus állomány- és vágásszám-csökkenésének köszönhető. Ugyanakkor érezhetően nőtt az idei első negyedévben a vágóhidak baromfivágása.

A vágási statisztikai adatai alapján január eleje és március vége között Magyarországon élősúlyban 145 ezer tonna baromfit vágtak le, 7,5 százalékkal többet, mint 2022 azonos időszakában. Nagy különbség van ugyanakkor a csirke és a pulyka vágási adatai között: az előbbiből vágóhídra került 104 ezer tonna 11,1 százalékkal több, míg a 24 ezer tonna levágott pulyka 27,4 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban - írja az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) piaci jelentése alapján a Világgazdaság. Az első kéthavi adatok szerint emelkedett Magyarország baromfihúsexportja is, mennyiségben 3,1 százalékkal, több mint 31 ezer tonnára, míg értékben 37 százalékkal, 35,3 milliárd forintra. Ennél is intenzívebb volt az import növekedése, ugyanis a baromfihúsimport mennyisége 14,4 százalékkal, 15 ezer tonnára, értéke 54,4 százalékkal, közel 15 milliárd forintra növekedett. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Kilőttek az árak a csirkehús esetében is

Az év első 18 hetében a vágócsirke élősúlyos termelői ára 514 forint volt, ami 41,8 százalékos emelkedést jelent az előző év hasonló időszakához képest. A vágópulyka termelői ára ugyanebben az időszakban éves alapon 46,6 százalékkal, kilogrammonként 702 forintra ugrott. Ha az idei első tíz hét adatait nézzük, a csirke termelői ára szinte változatlan maradt, hiszen erre az időszakra 513 forintos kilogrammonkénti árról számoltak be. A pulykánál azonban némi emelkedést lehet tapasztalni az első tíz hét 689 forintos átlagárához képest. A baromfihús áremelkedése egyébként mérsékeltebb volt az Európai Unióban, mint itthon, az Európai Bizottság adatai szerint ugyanis az egész csirke uniós átlagára 2023 első tizennyolc hetében 9,9 százalékkal növekedett az előző évihez viszonyítva, és így érte el a 262 euró per 100 kilogrammos átlagárat.

Mindezt jól mutatja az, hogy hazánkban az átadási ár ennél lényegesen nagyobb ütemben nőtt, mintegy 40,5 százalékkal, kilogrammonként 975 forintra. Az ársapkás csirkemellfilé feldolgozói értékesítési ára kilogrammonként 28,3 százalékkal, 2024 forintra, a csontos csirkemellé 19,6 százalékkal, 1392 forintra nőtt. Összességében pedig elmondható, hogy a csirkemell ára 28,6 százalékkal lett magasabb, és kilónként 1996 forint volt az idei első tizennyolc hétben. A nem az árstopos termékek körébe tartozó csirkecomb  kilogrammonkénti átadási ára 25,9 százalékkal, 912 forintra emelkedett 2023 első tizennyolc hetében 2022 azonos időszakához képest.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?