Óriási beruházás Lébényben: több száz millióból fejlesztett ez a magyar cég

Óriási beruházás Lébényben: több száz millióból fejlesztett ez a magyar cég

MTI
A magyar mezőgazdaság fenntartható, köszönhetően az olyan innovatív vállalkozásoknak, amelyek fejlesztéseik révén a körforgásos gazdaság megteremtésén dolgoznak - mondta Nagy István agrárminiszter a Green Technológia Kft. csepegtető- és öntözőcső-gyártó berendezésének átadásán a Győr-Moson-Sopron vármegyei Lébényben.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a Green Technológia Kft.-hez kerülő minden egyes műanyag termék, használati eszköz, amelyet a mezőgazdaságban használnak, az ma már nem hulladék, hanem az újrafeldolgozás alapanyaga, így újra használatba állítható. A már nem használt műanyag eszközök így nem rongálják a környezetet. Nagy István kiemelte, hogy jó döntés volt a mezőgazdasági fóliák gyűjtése érdekében kialakított begyűjtő hálózat kialakításának kormányzati támogatása. A következő célkitűzés az, hogy a hálózat gyűjtőhelyei mellé agglomeráló gépeket telepítenek - mondta, hozzátéve, hogy így a kész agglomerátumot csak a termékfeldolgozó helyekre kell szállítani, ami szintén a fenntartható jövőt szolgálná a kevesebb károsanyag kibocsátás miatt. Az agrárminiszter a lébényi Green Technológia Kft.-ről elmondta, hogy a vállalkozás fejlesztései a magyar agrárium fontos mérföldkövei. Hozzátette: az újabb termékek előállításában a gazdák véleményére is számítanak abban, hogy mi az, amire leginkább szükségük van.

Nagy Lajos, a Green Technológia Kft. tulajdonos-ügyvezetője elmondta, hogy a 250 millió forint önerőből telepített csepegtető- és öntözőcső-gyártó berendezés ötven kilométer hosszú terméket tud előállítani 24 óra alatt. A berendezéssel 16 és 20 milliméter átmérőjű csepegtetőcsövet és 25 milliméter átmérőjű főgerincet tudnak gyártani. A fejlesztéssel 15 emberre nőtt a foglalkoztatottak száma a telephelyen, amely majdnem a duplája a korábbi munkavállalói létszámnak.

Nagy Lajos felidézte, hogy 2021 tavaszán indították el Lébényben a száraz agglomerálást, ami megkapta a környezetbarát védjegyet. Ezzel egyidejűleg száz gyűjtőpontos hálózatot hoztak létre az országban a már nem használt mezőgazdasági fóliák és egyéb műanyag termékek gyűjtésére. A nyilvános céginformációs adatok szerint a mosonmagyaróvári székhelyű társaság árbevétele 2021-ben 537,5 millió forint volt, 429 millió forinttal több, mint egy évvel korábban. Adózott eredménye 51,1 millió forint lett, amely 44,2 millió forinttal emelkedett 2020-hoz képest.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?