Ilyen zöldségekkel lesznek tele a magyar boltok: hamarosan elárasztanak mindent

Ilyen zöldségekkel lesznek tele a magyar boltok: hamarosan elárasztanak mindent

agrarszektor.hu
Új logisztikai központtal erősítenek a szentesi zöldségtermelők: a DélKerTÉSZ több mint 10 ezer négyzetméteres komplex logisztikai csarnoka közel 3 milliárd forintból épült fel. A beruházás segítségével jelentősen felgyorsulnak és hatékonyabbá válnak a logisztikai folyamatok, így nagyobb mennyiségben kaphatnak magyar paprikát és paradicsomot a boltok. A csarnokban többek között csomagolóüzem és hűtőház van, a raktározást pedig a jövőben robotizáció is segíti. Az új üzemben könnyebben tudják kiszolgálni a megrendelőket, és jelentősen növelni lehet a napi csomagolt termékek arányát. 2029-ig pedig további 4-5 milliárd forintos fejlesztések várhatóak.

Egyre nagyobb mennyiségben kaphatnak magyar paprikát és paradicsomot a boltok az 500 szentesi zöldségtermelőt tömörítő DélKerTÉSZ legújabb beruházásának köszönhetően. Az április 27-én átadott, nyugat-európai színvonalnak is megfelelő új logisztikai központban a hűtés, a csomagolás és az áruszállítás automata rendszerei biztosítják, hogy a szövetkezet tagjai hosszú távon megőrizzék piaci versenyképességüket - hangzott el a logisztikai központ ünnepélyes megnyitóján Szentesen.

A beruházásra azért volt szükség, mivel az áruk kezelése már megoldhatatlan volt a megszokott minőségben. Az új logisztikai csarnoképület közel 3 milliárd forintos beruházással jött létre. A logisztikai folyamatokat gyorsítva és modernizálva növelni tudjuk a termelők által megtermelt mennyiség megfelelő kereskedelmét. Néhány éven belül 28-31 ezer tonna körüli mennyiséget forgalmazunk majd, ami jelentős előrelépést jelent a jelenleg forgalmazott 24-25 ezer tonnához képest

- mondta a DélKerTÉSZ elnöke, Nagypéter Sándor.

A beruházás komoly szintlépést jelent, eddig ugyanis 2500 négyzetméternyi hűtőtérrel, egy háromrámpás komissiózó térrel, egy kétrámpás rakodótérrel, több mint 1800 négyzetméteres csomagolóüzemmel és egy tagi válogatótérrel rendelkezett a szövetkezet. Az új csarnok teljes alapterülete ezzel szemben több mint 10 ezer négyzetméter, és része hat - négy nagyobb és két kisebb - hűtőtároló, amelyek összes területe 5060 négyzetméter. Nagypéter Sándor elmondta, hogy a logisztikai folyamatokat jelentősen felgyorsítja, hogy az új 1700 négyzetméteres előkészítő csarnokban 16 rakodórámpa van. Így az árukat sokkal gyorsabban lehet majd lepakolni, a korábbi négyszeresére növekszik a rakodási kapacitás. A központ további eleme egy 1325 négyzetméteres csomagolócsarnok, két egyenként 408-417 négyzetméteres göngyölegtároló és egy 285 négyzetméteres csomagolóanyag-raktár. A több mint egy hektáros csarnoképület pedig korszerű, karbonsemleges, úgynevezett abszorpciós klíma- és hűtéstechnológiával rendelkezik.

Az új hűtőkapacitással akár 2760 tonna árú együttes tárolására van lehetőség, ha pedig további fejlesztésekkel az évtized végére üzembe áll az automata polcrendszeres rendszer, akkor egyszerre 700-800 tonna árut lehet majd tárolni. A nagyobb hűtőkapacitás lehetővé teszi további termények elhelyezését is, így többek között tervezik vörös- és lilahagyma értékesítését, de folyamatosan növekszik az új almaültetvények területe is.

Jönnek az önjáró targoncák, az automatizáció és a további fejlesztések

A 2023–2029 közötti időszakban pedig a tervek szerint a két hűtőkamra polcrendszeres tárolástechnológiával lesz felszerelve, az árukat pedig digitálisan is nyomon lehet követni majd. Az állványrendszeres áruelhelyezésnek és a digitális készletkezelésnek köszönhetően önjáró targoncákkal is megoldható lesz az áruk ki- és bepakolása az előzetesen beprogramozott helyekre. Emellett telepítenek majd az áruszállítás felgyorsításához szükséges automata csomagoló- és szállítószalagokat. Ezek a fejlesztések további 4-5 milliárd forint kiadással járó beruházások lesznek.

A fejlesztések pedig nem csak a logisztikához elengedhetetlenek. Szentes fontos hajtató körzet, ennek az innovatív termesztési formának köszönhetően szabályozott környezetben, precíz, szinte izolált környezeti viszonyok mellett - többek között termálvízzel fűtött zöldségházakban - tudnak a zöldségek fejlődni. Az időjárás hatásai alól azonban így sem tudják teljesen függetleníteni magukat a termelők. Nagypéter Sándor szerint a klímaváltozásra így is fel kell készülni, hiszen a szélsőséges időjárási viszonyok egyre gyakoribbak lesznek, ezeknek a hatásait pedig technológiai fejlesztésekkel lehet tompítani. A forróságban például a zöldségházakban szükség van megfelelő szellőztetésre, árnyékolásra, automata öntözőberendezésekre, extrém forróságban pedig akár lassan már Magyarországon is felmerülhet az igény a hűtésre.

A zárt térben való termelésnek abban is kiemelt szerepe van, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű hazai zöldség és gyümölcs álljon a fogyasztók rendelkezésére. Azonban a hajtatott termelésnek komoly a tőkeigénye. A DélKerTÉSZ-nél a termelők számára számos fejlesztést támogató beruházás indítottak el 2023-ban is a TÉSZ-ek operatív programjából. A fejlesztésekhez szükséges állami finanszírozási hitel lehetőségek közül pedig a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram 700 milliárd forintos hitelkerettel idén indult el, a Magyar Fejlesztési Bank Új Magyarország TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogramja kedvezményes kamatozású forgóeszközhitelt biztosít a zöldség-gyümölcs termelői szervezeteknek. Viszont ezeknek a kereteit jobban meg kell emelni, hogy minden fejlesztési szándék időben és kedvezményes hitelkamatfeltétellel meg tudjon valósulni.

A DélKerTÉSZ egyébként 2022-ben a rekordszintű forgalmat ért el a megnövekedett energia- és inputanyagárak, az önköltségek drasztikus emelkedése ellenére. A szövetkezet zöldség- és gyümölcsértékesítésből származó nettó árbevétel megközelítette a 18 milliárd forintot, ami éves szinten 37%-os növekedést jelent. A külföldi értékesítés szintén nőtt, mégpedig 34%-kal 3,1 milliárd forintra, az exportpiacok közül elsősorban a cseh, szlovák, német, román, bolgár vevők biztosították a legnagyobb megrendeléseket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!