2024. április 25. csütörtök Márk
Súlyos intézkedéseket hoztak Magyarországon: ez rengeteg gazdát érint

Súlyos intézkedéseket hoztak Magyarországon: ez rengeteg gazdát érint

agrarszektor.hu
A magas patogenitású madárinfluenza jelenléte miatt 2023. március 24-től kezdődően visszavonásig az országos főállatorvos új járványvédelmi intézkedéseket rendelt el. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) összegyűjtötte, melyek ezek az új rendelkezések.

Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés vármegyék korlátozás alatt nem álló területein az újratelepítés, vagyis a madárinfluenza-fertőzés miatt felszámolt állomány helyére telepítés engedélyezhető:

 • nem víziszárnyas baromfik esetében kedvező eredményű hatósági helyszíni szemlét követően,
 • víziszárnyas baromfik esetében kedvező eredményű hatósági helyszíni szemlét követően is csak abban az esetben, amennyiben a telepről kiszállítás csak vágóhídra, azonnali vágásra történik.

A hatósági szemlének minden esetben ki kell terjednie az almos, illetve hígtrágyára vonatkozó utasítások, várakozási idők, kiszállítási tilalmak és egyéb jogszabályban foglalt korlátozások ellenőrzésére. Az újratelepítés engedélyezésének legfontosabb kritériumai:

 • újratelepítés legkorábban csak az előírásoknak megfelelően elvégzett végfertőtlenítések (egy hetes időközzel két fertőtlenítés) befejezését követő 21. naptól lehetséges,
 • az engedélyezést minden esetben hatósági állatorvosi check-listás, és az az alapján felvett részletes jegyzőkönyvvel záruló ellenőrzésnek kell megelőzni,
 • a hatósági helyszíni ellenőrzés megkezdésének előfeltétele az előírásoknak megfelelő tartalmú betelepítési kérelem, valamint a végfertőtlenítési jegyzőkönyv megléte,
 • A szakszerűen elvégzett végfertőtlenítés alapfeltétele az újratelepítés engedélyezésének, annak bármilyen hiányossága esetén újratelepítés nem engedélyezhető! 

Ha a végfertőtlenítési jegyzőkönyv nem elfogadható, vagy a hatósági helyszíni szemle alapján a takarítás, fertőtlenítés nem megfelelő, újratelepítési engedély nem adható ki. Ilyen esetben a hatóság két döntést hozhat:

 • újbóli takarítást, végfertőtlenítést rendel el, amelynek eredményét - az eddig is érvényben lévő eljárásrendnek megfelelően - 30 nap múlva felülvizsgálhatja.
 • amennyiben megalapozott indokok miatt a takarítás és végfertőtlenítés a szakma szabályai szerint nem valósítható meg, akkor az újratelepítés engedélyezhető, ha az előzetes fertőtlenítéstől 3 hónap eltelt, és a kockázatelemzés alapján a madárinfluenza vírusának terjedése elenyésző. 

Az újratelepítés engedélyezéséhez a BTT hozzájárulása nem szükséges. Az újratelepítés után a betelepített állományt 21 napos hatósági megfigyelés alá kell helyezni, melynek része a hatósági állatorvosi helyszíni ellenőrzés és a megfigyelés feloldása előtti laboratóriumi vizsgálat.

A baromfik mozgatásának feltételei:

 • Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés vármegyék madárinfluenza miatt korlátozással nem érintett területén kötelező a víziszárnyas baromfik vágóhídra történő szállítását megelőző 72 órán belüli mintavétel.
 • Az egész országban kötelező a korlátozás alatt nem álló területeken a víziszárnyas baromfik (naposbaromfi kivételével) tovább tartásra, a technológia szerinti új tartóhelyre történő szállítását (nevelésre, tömésre, hízlalásra, tenyésztésre stb.) megelőző 72 órán belüli mintavétel.
 • Minden esetben 20 légcső és 20 kloáka tampon levétele, azaz 40 állat megmintázása szükséges.
 • A fent említett vizsgálatok kedvező eredménye minden esetben a szállítmány indításának előfeltétele.
 • Nem szükséges a fogságban tartott madarak (pl. fácán) szabadon engedését megelőző mintavétel.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!