Elindult a nagy pénzosztás: milliárdokat szórnak szét a magyar termelők között

Elindult a nagy pénzosztás: milliárdokat szórnak szét a magyar termelők között

agrarszektor.hu
Magyarországon nagy segítséget jelentett az élelmiszeripari vállalkozások számára a múlt év októberében elindított energiaköltség-támogatási program. Majdnem 300 élelmiszeripari vállalkozás részesült a kormányzati támogatásból. Eddig csaknem hárommilliárd forint jutott el az élelmiszer-feldolgozással foglalkozó kis- és közepes vállalkozásokhoz.

Nagy István agrárminiszter elmondta, hogy a feldolgozóipari KKV energiaköltség- és beruházástámogatási program keretében eddig mintegy 300 élelmiszeripari cég pályázott sikeresen. A költségvetésből így mintegy hárommilliárd forintnyi támogatást kaptak az érintett vállalkozások. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium október 20-án nyitotta meg a felhívást, amelynek köszönhetően az energiaintenzív termelő kis- közepes vállalkozások növekvő energiaköltségeik finanszírozásához kérhettek állami segítséget. A programban az előző év azonos időszakához viszonyított energiaköltség-emelkedés 50 százalékát vállalja át az állam a pályázaton nyertes feldolgozással foglalkozó vállalkozásoktól - írja a Világgazdaság.

EZ IS ÉRDEKELHET

A vissza nem térítendő közvetlen támogatást a cégek 2022. október, november, december és 2023. január, február, március havi energiaszámlák fedezésére használhatják fel. A tárcavezető hozzátette, a támogatási kérelmek benyújtása jelenleg is zajlik, és energiahatékonysági beruházások támogatására is lehetett pályázni. A Széchenyi-kártya program keretében hitelt igénylő kkv-k önerő-támogatásban is részesülhetnek, ami azt jelenti, hogy segítséget kapnak a kedvezményes kamatozás mellett a bankok által elvárt önerő előteremtésében is. Az érintettek 2023. december 15-ig pályázhatnak az önerő kiegészítő támogatására.

Ahogyan lapunk is megírta, a mikrovállalkozásként működő hentesüzletek támogatásának keretösszege 4,5 milliárd forint, az egy kedvezményezett részére kifizethető támogatás összege 3 millió forint. Amennyiben pedig az üzletben forgalmazott húsból, húskészítményből helyben történő fogyasztásra vendéglátó-ipari termék készül, akkor maximálisan 3,5 millió forint is igénybe vehető a felhívás keretében.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?