Váratlan lépést tettek a törökök: leállították az ország paradicsom exportját

Váratlan lépést tettek a törökök: leállították az ország paradicsom exportját

agrarszektor.hu
A török agrárminisztérium az árstabilitás biztosítása érdekében átmeneti kiviteli tilalmat rendelt el friss és fagyasztott paradicsomra egyaránt. A kiviteli tilalom április 14-ig tart.

A török Mezőgazdasági és Erdészeti Minisztérium március 2-án a friss és fagyasztott paradicsom exportjának tilalmát rendelte el Törökország mind a 81 tartományában. A kiviteli tilalom április 14-ig tart. A döntés oka az országban az utóbbi pár napban bekövetkezett példátlan méretű áremelkedés, illetve az élelmiszerbiztonság és árstabilitás garantálása, különösen a földrengés által sújtott 11 tartományban. Az exporttilalom minden célország vonatkozásában fennáll, kivétel Észak-Ciprus, Palesztina, Azerbajdzsán, Szíria egyes részei, illetve mindazok a humanitárius segélyprogramok, amelyeknek a török állam korábban már támogatást ígért - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Az intézkedésben kétségkívül szerepet játszott az Európát jelenleg sújtó zöldség-gyümölcs ellátottsági krízishelyzet is, melynek következtében Angliában a vásárlóknak üres polcokkal kellett szembenézniük számos áruházláncban. Ez a spanyol és észak-afrikai szállítások megritkulásának a következménye, ám ennek hatására egyre több európai importvállalat fordult a Törökországhoz, mint potenciális paradicsomforráshoz.  Jelenleg a török piacokon a paradicsom ára 35-40 török líra között alakul (655-745 Ft/kg).

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?