Durva, hogyan poroznák be a növényeket a finnek: ehhez még méhek sem kellenek

Durva, hogyan poroznák be a növényeket a finnek: ehhez még méhek sem kellenek

agrarszektor.hu
A finnországi Tampere Egyetem kutatói kifejlesztették az első passzívan repülő robotot, amely mesterséges izomzatot kapott. A tudósok azt is vizsgálják, hogy ez a "mesterséges tündér" használható-e a beporzás folyamata során.

A Tamperei Egyetem egyik kutatócsoportjának szakemberei legújabb FAIRY - Flying Aero-robots based on Light Responsive Materials Assembly - nevű projektjükben azt vizsgálják, hogy hogyan lehet az úgynevezett ingerületre reagáló polimereket repülésre bírni. A tudósok ugyanis egy olyan polimer-alapú robotot fejlesztettek ki, amely szél reptet, és a fény irányít - olvasható a Future Farming oldalán. A kutatás eredménye egy olyan "mesterséges tündér", amely a szél által irányítva könnyedén lebeg a levegőben.

A tündér egy fényforrással, például lézersugárral vagy LED-del működtethető és irányítható

- mondta Hao Zeng, az egyetem kutatója és a csoport vezetője.

A kutatók ezután az anyag érzékenységének javítására fognak összpontosítani, hogy lehetővé tegyék az eszköz napfényben való működését. Emellett a struktúrát felnagyítják, hogy az képes legyen mikroelektronikai eszközök, például GPS és érzékelők, valamint biokémiai vegyületek hordozására. Hao Zeng szerint a találmányuk számára a mezőgazdaságban is van alkalmazási lehetőség.

A kutatásunkban szereplő proof-of-concept kísérletek azt mutatják, hogy az általunk kifejlesztett robot fontos lépést jelent a mesterséges beporzásra képes, valóban működő alkalmazások felé

- mondta Hao Zeng.

A jövőben a polleneket hordozó mesterséges pitypangmagok millióit a természetes szelek szabadon szétszórhatnák, majd a fény segítségével a beporzásra váró fák meghatározott területeire irányíthatnák. Zeng szerint ez világszerte óriási hatással lenne a mezőgazdaságra, mivel a globális felmelegedés miatt a beporzók elvesztése komoly fenyegetést jelent a biológiai sokféleségre és az élelmiszertermelésre.

A kutatók szerint a megoldás gyakorlato alkalmazásához még számos problémát kell megoldani, például azt, hogyan lehet pontosan szabályozni a leszállást? Hogyan lehet az eszközöket újrafelhasználni és biológiailag lebomlóvá tenni? Ezek a kérdések szoros együttműködést igényelnek az anyagtudósokkal és a mikrorobotikai kutatókkal.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?