A hollandok nem viccelnek: hamarosan ilyen traktorok tarolhatják le a földeket

A hollandok nem viccelnek: hamarosan ilyen traktorok tarolhatják le a földeket

agrarszektor.hu
Nem is olyan régen csődbe ment egy holland traktorgyártó, a H2trac. A cég azonban nem szűnik meg, mivel a befektetők átvették azt, és egyszerűsített formában, de folytatják a munkát. A gyártó a jövőben hibrid, teljesen elektromos és hidrogénüzemű traktorokat fog gyártani.

A holland H2trac traktorgyártó nemrégiben csődbe ment. Két befektető azonban, Hilbrand Kuiken és Anne Joldersma átvették, és új néven, E-Ox Tractors néven folytatják a vállalatot. A befektetőkből lett tulajdonosok célja, hogy a meglevő modellekből egy új, egyszerűbb és olcsóbb változatot fejlesszenek ki. Mind Hilbrand Kuiken, mind Anne Joldersma már korábban is társtulajdonos volt a H2Tracban - olvasható a Future Farming oldalán. A vállalatot eredetileg Paul és Peter-Jan van Ham alapította, de ők már nem vesznek részt az újraindításban. Az átalakított E-Ox Tractors azonban átvette mind az öt alkalmazottat, és új ügyvezetőt nevezett ki.

A piaci keresletnek való megfelelés

Hilbrand Kuiken elárulta, hogy a H2Trac pénzügyi nehézségekkel küzdött, és hogy az E-Ox traktor, legyen bár hibrid, teljesen elektromos vagy hidrogénüzemű modell, nem felelt meg a piaci keresletnek. Amint fogalmazott, a traktor technikailag csúcsminőségű volt, de egyben rendkívül drága is. A gyártónak ezért folytatnia kellett a beruházásokat, hogy a traktort úgy módosítsák, hogy jobban megfeleljen a piaci keresletnek. Az erről szóló belső viták félresiklottak, ami csődhöz vezetett - ismertette Hilbrand Kuiken.

A szakember beszélt arról is, hogy az új cég, az E-Ox Tractors két dolgon fog változtatni. Először is, az E-Ox traktort módosítva egy olyan piacképes traktort hoznak létre, amely jobban megfelel a mezőgazdasági ágazatnak. Az azonban, hogy pontosan milyen módosítások is lesznek ezek, még nem ismert. Másodszor, az E-Ox Tractors együttműködéseket fog létrehozni a szerviz és a gyártás területén.

Egyszerűbb, olcsóbb változat

Az E-Ox elektromos traktor már ismert változatai továbbra is a kínálatban maradnak. Vagyis választható a hidrogénhajtás, a teljesen elektromos hajtás vagy a dízel-elektromos hajtás. A közeljövőben viszont még egy variánssal bővül a kínálat, ami az E-Ox traktor egyszerűbb és olcsóbb (nulla vagy alacsony károsanyag-kibocsátású) változata lesz. A vállalat székhelye továbbra is a hollandiai Arnhem városában marad, hiszen ott rendelkeznek irodával és tesztüzemmel. Hilbrand Kuiken ugyanakkor elárulta, hogy az összeszerelést hosszú távon ki akarják szervezni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!