Figyelmeztetik az őstermelőket: ez mindenkit érint, de sokan nem is tudnak róla

Figyelmeztetik az őstermelőket: ez mindenkit érint, de sokan nem is tudnak róla

agrarszektor.hu
A jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény (a továbbiakban: Jöt.) 117. § (5) bekezdése alapján, ha az őstermelők családi gazdasága (a továbbiakban: ŐCSG) a mezőgazdasági termelőként nyilvántartásba vett szervezet, akkor kizárólag az ŐCSG képviselője jogosult az ŐCSG nevében visszaigénylésre, saját nevére szóló számla alapján. A családi gazdaságokról szóló 2020. évi CXXIII. törvény (a továbbiakban: Csg. tv.) szerint az ŐCSG alapításának céljából a tagok írásbeli szerződést kötnek, amely - többek közt - tartalmazza a használatukban lévő mezőgazdasági hasznosítású földnek az ŐCSG tagjai által végzett közös gazdálkodás érdekében való rendelkezésre bocsátását, illetve az ŐCSG-t képviselő őstermelő személyét.

Az ŐCSG, a nyilvántartásba vétele iránti kérelmet a Csg. tv.-ben meghatározott adatokkal, valamint a Csg. tv. végrehajtásáról szóló Korm. rendelet 1. mellékletben meghatározott tartalommal nyújtja be az Agrárkamarához. A kérelemben szerepeltetni kell a használt földterületek adatait, így - többek közt - a földterület használatának jogcímét, a földterület helyét, címét, helyrajzi számát, a földterület nagyságát (hektárban), valamint a földterület művelési ágát is. Az ŐCSG a nyilvántartásba vétellel jön létre és az ŐCSG képviselője a nyilvántartásba vétellel válik jogosulttá a képviseletre. Az ŐCSG adatai az élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszerben (FELIR rendszer) kerülnek nyilvántartásra, amely tartalmazza az ŐCSG képviselőjére vonatkozó adatot, ami közhiteles adatnak minősül - írja a NAK.

EZ IS ÉRDEKELHET

A jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 45/2016. (XI. 29.) NGM rendelet (a továbbiakban: Vhr.) szerint az állami adó- és vámhatóság a jövedékiadó-visszatérítésre vonatkozó igényjogosultság megállapítása érdekében a Jöt. 117. § (1) bekezdés a) pontja szerinti mezőgazdasági termelő tekintetében a jogszerű földhasználat tényét a TakarNet Földhivatali Információs Rendszerben szereplő adatok alapján ellenőrizheti. Általánosságban a jogszerű földhasználat igazolása, a földhasználati lappal történik. Azonban sem a Jöt. sem a Vhr. nem tartalmaz előírást arra vonatkozóan, hogy az ŐCSG által használt területek vonatkozásában a képviselőnek a földhasználati nyilvántartásban, földhasználóként kell szerepelnie.

A fentiek alapján az ŐCSG alapításáról szóló szerződés részét képező mezőgazdasági területek az ŐCSG bármely tagja nevén lehetnek a földhasználati nyilvántartásban, azonban a jövedékiadó-visszatérítés érvényesítésére kizárólag a nyilvántartásba vett képviselő jogosult, amennyiben a gázolaj vásárlásáról a saját nevére szóló számlával rendelkezik. Az információk tájékoztató jellegűek, a mindenkor hatályos jogszabályoknak megfelelően kell eljárni.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?