2024. június 25. kedd Vilmos
Figyelmeztetést kaptak a magyar gazdák: nincs mit tenni, ezt meg kell lépniük

Figyelmeztetést kaptak a magyar gazdák: nincs mit tenni, ezt meg kell lépniük

agrarszektor.hu
Már-már hozzászoknak az agrárium szereplői ahhoz, hogy szinte naponta új akadályokkal találják magunkat szembe, főleg az elmúlt időben. Ezalól pedig tulajdonképpen senki sem kivétel, így az agrárgépészek sem. Harsányi Zsolt, az Axiál Kft. tulajdonos-ügyvezetője a vállalat egyik telephelyén, Baján tartott sajtóeseményen elmondta, hogy mire kell felkészülni a jövőben a gazdálkodóknak, és azt is, hogy mi lehet a megoldás a jelen és a jövő problémáira.

Napi szintű gépáremelés, akadozó ellátási láncok, belső égésű motor kivezetése, Co²-kibocsátás drasztikus csökkentési iránya és az euró árfolyamának változása - ezekkel mind-mind meg kell küzdeni a mezőgazdaságnak, azon belül az agrárgépészeknek is. Persze, nem lehet elmenni az aszály mellett sem, ami óriási pusztításokat okozott idén, és a jövőben is fel kell rá készülni. Ugyanakkor nem lehet mindig, mindenhol öntözni, hiszen "nincs annyi víz a világon, amivel például az idei hiányzó vízmennyiséget lehetne pótolni".

EZ IS ÉRDEKELHET

Óriási fejlődés az agrárgépészetben

A gazdáknak el kell magyarázni, hogy hogyan kell művelni a földet az új gépekkel, technológiákkal. A technika beépült a mindennapjainkba. Az agrárgépészeti technológia is elképesztő fejlődésen ment keresztül, amit meg kell ismernie az ágazat szereplőinek

- mondta Harsányi Zsolt.

A jövőre nézve pedig fel kell készülni a digitalizációra, a globális fejlődésre, fenntarthatóságra, populizmusra, lokalizációra, gyártási problémák kezelésére és az egyéni igények kiszolgálására. Utóbbi azonban ez egyre drágább lesz. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Mi lesz a Green Deal-lel?

A Green Deal fő célja az, hogy a mezőgazdaságban csökkentsék a környezeti terheket. Kérdés, hogy mit tehetnek az agrárium szereplői? A szakember szerint eredményes lehet, ha csökkentik a vegyszerkibocsátást, digitalizálnak és kisebb menetszámmal művelnek a gazdálkodók. A nagy glifozát kérdés azonban itt is felvetődik, ezzel kapcsolatban Harsányi Zsolt kiemelte:

Olyan sokat kell belőle használni, amennyi szükséges, és olyan keveset, amennyi lehetséges! De egy darabig még szükséges lesz rá, ez tény.

EZ IS ÉRDEKELHET

A drónoké a jövő

Az Axiál Kft. tulajdonos-ügyvezetője, mint fogalmazott, a mezőgazdaság nincs rá felkészülve, de szükség van a drónokra. Lesznek olyan előnyök, lehetőségek, amiket csak a drónokkal lehet elérni. Ilyen például a táblafelmérés, permetezés stb.

Van benne jövő, de tudás és ember, vegyszer kell hozzá. Úgy gondolom, hogy gyakorlópálya leszünk az elkövetkezendő években etéren.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?