Rengeteg magyar rohamozza meg most ezeket az üzleteket: mit keresnek ennyien?

Rengeteg magyar rohamozza meg most ezeket az üzleteket: mit keresnek ennyien?

agrarszektor.hu
Összesen 17 millió szál krizantémmal várják a vásárlókat mindenszentek előtt a magyar kertészetek és virágárusok. A hazai termelők dolgát rendkívüli mértékben megnehezítette idén a példa nélküli szárazság és a meredeken emelkedő előállítási költségek. Mindezek ellenére a magyarok 2022-ben is jó minőségű, hazai termelőktől származó virágokkal díszíthetik szeretteik sírját.

Nincs mitől tartania azoknak, akik a halottak napjához közeledve szeretteik sírját hagyományos módon, krizantémmal szeretnék díszíteni. Bár az időjárás és a termelési költségek meredek emelkedése feladta a leckét a hazai kertészeteknek, a vásárlóknak nem kell hiánytól tartaniuk, bőségesen jut a piacra a hazai termelésből származó virágból - olvasható a Világgazdaság oldalán.

Treer András, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének elnökségi tagja, a Flora Hungaria nagybani virágpiac szakmai tanácsadója elmondta, hogy a keresztény kultúrkörben mindenszentekkor a krizantém a meghatározó virág, ez azonban nem csak a hagyományoknak köszönhető. Ez az a növény ugyanis, amely ebben az időszakban melegebb és hűvösebb időjárás esetén is jól érzi magát. 

Magyarországon a jó néhány professzionális kertészet mellett mintegy háromezer család foglalkozik mellékállásként krizantémok nevelésével, amelyek halottak napjához közeledve ezzel egészítik ki a keresetüket. Ahhoz azonban, hogy október végére legszebb pompájukban díszelegjenek ezek a növények, az ültetést már júniusban meg kell kezdenie a kertészeknek. A szakemberek egész nyáron át nevelik a többféle színben és méretben elérhető virágok, hogy azok november elsejéhez közeledve a piacra kerülhessenek. Az idén a nagy hőség és a csapadékhiány megnehezítette a krizantémtermeléssel foglalkozó kertészetek és családi gazdaságok dolgát. A szélsőséges időjárás ellenére a szezon kezdetére a korábbiakhoz hasonló mennyiség kerül a piacra a virágból, és a minőségre sem lehet panaszuk a vásárlóknak. 

Ahogyan azt Treer András ismertette: az előző évekhez hasonlóan az idén is mintegy 17 millió szál krizantém kerül ki a hazai kertészetekből és családi kertekből. Ennek legnagyobb része egyszálas, a csokros, apróbb virágú növényből pedig 1,5-2 milliót állítanak elő Magyarországon. Jelentős mennyiség fogy ilyenkor a különböző méretű és cserepes krizantémokból is, amelyek szintén hazai termesztésből származnak.

A szakember szerint az árak valamelyest magasabbak az idén, a drágulás mértéke ugyanakkor más termékekhez mérten nem nevezhető túlzónak. A kertészetek kénytelenek voltak élni az áremelés lehetőségével, a termelési költségek ugyanis nagyot nőttek az elmúlt évhez képest - emelte ki a szakember, hozzátéve, mivel a kertészeti alapanyagok, a műtrágya, a szaporítóanyag és a cserepek jó része is külföldről kerül az országba, ezért a forint-euró árfolyam emelkedése is komoly költségnövekedéssel járt.

Mivel a virágboltok nagyobb árréssel dolgoznak, így lehetőségük van arra, hogy valamelyest fékezzék az árak emelkedését, a vásárlók ezért vélhetően kisebb mértékű drágulással találkoznak majd az idén. Az árak kialakítására mindenki igyekszik  odafigyelni, hiszen a kereskedők attól tartanak, hogy a túl magas ellenértékek miatt a vevők elfordulnak a termékeiktől.

A kiskereskedelmi felmérések - amelyek főként az élelmiszer-kiskereskedelem adatait veszik alapul - azt jelzik, hogy a lakosság fogyasztásában megjelent az óvatosság. A virágvásárlásnál is érezhető ez a tendencia, nagyobb visszaesés azonban eddig nem volt ebben a szegmensben - mutatott rá Treer András. A szakember megjegyezte: a virágkereskedők azt remélik, hogy a kiemelt ünnepkörökben - mint a mindenszentek és a karácsony - nem fog érződni a keresletcsökkenés, a visszaesés pedig csak a köztes időszakokra korlátozódik majd.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?