Nagy a baj Európában: rengeteg országban eluralkodott a káosz

Nagy a baj Európában: rengeteg országban eluralkodott a káosz

agrarszektor.hu
Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja (JRC, Joint Research Centre) szerint az uniós tagállamok fele szenved az aszálytól. Az Európai Aszálymegfigyelő Központ (EDO, European Drought Observatory) legfrissebb adatai szerint a Központ által használt háromfokozatú skálán az Európai Unió területének 47%-a van a második, Figyelmeztetés (Warning) szinten, 15%-a pedig a legmagasabb, Riasztás (Alert) fokozatban. A legmagasabb, Alert fokozat azt jelenti, hogy a kombinált aszály indikátor (CDI, Combined Drought Indicator) szerint igen alacsony a talajnedvesség, és komoly stressz érte a növényzetet.

Az Alert fokozat elsősorban Olaszország, Spanyolország, Portugália, Franciaország, Németország, Belgium, Luxemburg, Románia, Magyarország területét, valamint Szerbia északi részét, Moldovát, Ukrajnát, Írországot és az Egyesült Királyságot érintette. Az utóbbi csapadékos időszaknak köszönhetően javult a helyzet Csehország déli részén, Észak-Ausztriában, valamint Franciaország középső részének egyes régióiban. A legrosszabb a helyzet azokon a területeken, ahol az aszály már 2022. tavaszán is jelen volt: Észak-Olaszország, Délkelet-Franciaország, valamint Délkelet-Magyarország és Románia egyes területei - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

Franciaországban történelmi mértékű aszály tombol, egyszerűen nincs víz, 93 régióban vízkorlátozási intézkedéseket léptettek érvénybe. Július hónapban az országban átlagosan 9,7 mm csapadék esett, ez a legszárazabb hónap 1961 márciusa óta a Meteo-France adatai szerint. Egyes területeken már a gyümölcsösökben is öntözési tilalmat rendeltek el, a héten ennek feloldását kérte a Gyümölcstermesztők Egyesülete a kormánytól.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?