Egyre több olasz termelő mond le erről a gyümölcsről: sok ültetvény eltűnhet

Egyre több olasz termelő mond le erről a gyümölcsről: sok ültetvény eltűnhet

agrarszektor.hu
Olaszország körtetermelői továbbra is lábadoznak három katasztrofális szezon együttes hatásaiból. Az OI Pera ágazati szervezet új előrejelzése szerint az olasz körtetermelés várhatóan ki fogja heverni a tavalyi katasztrofális, fagykárral járó szezont. Az ágazat azonban még mindig messze van a teljes potenciáljától, miután három rendkívül nehéz év után 2019-ben az ázsiai márványospoloska fertőzésével, 2020-ban pedig a sztemfíliumos betegség kitörésével is meg kellett küzdeniük a termelőknek.

Az idei szezonra vonatkozó becslések szerint Olaszországban az országos kínálat 470 ezer tonna körül fog alakulni, ami több mint kétszerese a tavalyinak. Az újabb növényekkel kapcsolatos előre nem látható problémák, valamint a betakarítási időhöz közelebb eső szokatlanul alacsony hőmérséklet miatt azonban ez a mennyiség még mindig 20%-kal kevesebb, mint amit Olaszország 2020-ban termelt és 35%-kal kevesebb, mint 2018-ban - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

Az ország legnagyobb körtetermesztő régiójában, Emilia Romagnában például a termelők a tavalyi évhez képest 9%-os termeléscsökkenésre számítanak, az Abate Fetel (Fétel apát), Conference és Kaiser fajták esetében az átlagosnál nagyobb mértékű csökkenéssel. Gianni Amidei, az OI Pera jelenlegi vezetője szerint a jó gyümölcskötődésnek - bár fajtánként és termőterületenként némi különbséggel - és a néhány héttel ezelőttig jónak tűnő átlagméretnek köszönhető bizonyos optimizmus után a termelők az elmúlt két hétben a gyümölcsfejlődés megakadásának lehettek tanúi, ami alacsonyabb termésbecslésekhez vezetett. A szakember hangsúlyozta, hogy a feltüntetett becslés a teljes termelésre vonatkozik, de a szüret végén úgy vélik, hogy éppen ez a kisebb méret vezethet a piacképes termelési kvóta csökkenéséhez a normálisabb évekhez képest.

Sajnos a területek csökkenése egyenes következménye az elmúlt években történteknek, amelyeket mindig is hatalmas termelési problémák jellemeztek, amelyek végül komoly nehézségekbe sodorták a termelőket

- tette hozzá Gianni Amidei.

Az egyes fajtákat tekintve a szervezet 189 ezer tonna Abate Fetel termést jósolt, ami négyszerese a tavalyi mennyiségnek, de 22%-kal kevesebb, mint 2020-ban és majdnem 40%-kal kevesebb, mint 2018-ban. A Vilmos termése 130 ezer tonna körül lesz, ami nagyjából a duplája a 2021-es évinek, de 16%-kal kevesebb a 2020-asnál és több mint 20%-kal a 2018-asnál. Az OI Pera vezetője hangsúlyozta, hogy az idei súlyos aszályprobléma kiegészült a nyersanyagárak jelentős emelkedésével, ami nagy hatással lesz a termelési költségekre, nemcsak a körte, hanem minden termék esetében. Komoly gondot okoz továbbá a munkaerő megtalálása, ami akadályozza a jó termékminőséghez szükséges gyümölcs- és zöldségtermés megfelelő kezelését.

Ez egy olyan súlyos helyzet, amelyet valahogyan orvosolni kell

- jegyezte meg Gianni Amidei.

Az európai alma- és körtetermés előrejelzéseinek Prognosfruitnál történő éves közzététele előtt a körte termelése Hollandiában várhatóan nagyjából a tavalyival megegyező lesz. A körtetermés Belgiumban a becslések szerint az egy évvel korábbinál kissé alacsonyabb, Spanyolországban és Portugáliában pedig alacsonyabb lesz.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 13. 14:03