2024. április 28. vasárnap Valéria
Új kártevő jelent meg Magyarországon: óriási pusztítást végezhet a szőlőültetvényeken

Új kártevő jelent meg Magyarországon: óriási pusztítást végezhet a szőlőültetvényeken

agrarszektor.hu
Igen jelentős károkat tudnak okozni a szőlőben az élénkzöld lepkekabóca, ezért elkezdték feltérképezni a terjedésüket. Kóbor Péter, az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének tudományos munkatársa elmondta, hogy egy észak-amerikai elterjedésű fajról van szó, de hazánkban rokona a 2004 óta is ismert lepkekabócának.

A szakember, mint fogalmazott, ezek a rokon fajok közösségeket is alkotnak élőhelyükön; az átfedő élőhely, illetve tápnövényspektrumuk teszi ezt lehetővé. 2004-ben mutatták ki először a kontinensen Olaszországban, ezek után terjedni kezdett, Svájcból, Románia déli részéből, Szlovéniából, Ausztriából és Franciaországból ismerik hazánkon kívül. Táplálékába tartoznak a mezőgazdasági termesztés szempontjából fontos növények - írja az Infostart.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kóbor Péter figyelmeztetett, hogy elsősorban a szőlőkben tud tojásrakásával problémákat okozni, mivel a nőstények tojócsövüket a fiatal hajtásokba szúrva rakják le tojásaikat, így a hajtáson seb keletkezik - ez pedig nem egy szimpla mechanikai sérülés, hanem további fertőzések bejutási pontja is. A kabóca egyébként legnagyobb valószínűséggel mezőgazdasági szállítmányokkal, például szőlőbehozatallal érkezhetett, ráadásul a mérsékelt övi klímában jól is érzi magát. Kérdés, hogy vajon szükséges-e ellene bármilyen fellépés? A szakember úgy véli, hogy Európában jelentős károkozása nem ismert ugyan, de terjedőben van. A későbbi események viszont akár beavatkozást is indokolhatnak.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!