Hegyekben áll az alma az európai raktárakban: mi lesz ezzel a sok gyümölccsel?

Hegyekben áll az alma az európai raktárakban: mi lesz ezzel a sok gyümölccsel?

agrarszektor.hu
A WAPA legfrissebb jelenése szerint a tavalyihoz képest 17,7%-kal több alma van az európai raktárakban. Hatalmas volumen vár eladásra Gala, Jonagold és Golden Delicious fajtákból, míg a Gloster, valamint a Granny Smith készletszintje alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

A WAPA legfrissebb, május 1-i állapotokat tükröző jelentése szerint 1,54 millió tonna alma van még raktáron Európában, ami 17,7%-kal több a 2021-es év azonos időszakában mért mennyiséghez képest. Sokkal nagyobb volumen vár eladásra Red Jonaprince (+65%), Gala (+56,1%), Jonagold (+40,8%) és Golden Delicious (+27,7%) fajtákból, míg a Gloster (-71,3%) és a Granny Smith (-19,8%) készletszintje alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Az év elején még csak 5-7%-os, kora tavasszal pedig 8,5%-os többletet mért a WAPA, de áprilisban már 13% volt a különbség, míg a mostani 17,7% messze az idei legmagasabb érték. Körtéből is valamivel több van raktáron mint egy éve, de koránt sem akkor a különbség (+2,4%). Az olasz fajták készletei már lenullázódtak, viszont portugál Rocha körtéből jóval többet raktároztak el (+30,6 ezer tonna). 

Idén is év végi díjeső az agráriumban - Nevezzen és nyerjen Ön is!

Idén nyolcadik alkalommal hirdeti meg a Portfolio Csoport rangos agrárdíjas pályázatát, amelynek célja, hogy egy-egy évben díjazni lehessen a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket. A november 30. -december 1-i kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencián az ágazat szereplői az Év női agrárvállalkozója díjat, az Év fiatal agrárszakembere díjat, az Év kertészete díjat, az Év állattenyésztője díjat, az Év növénytermelője díjat, az Év agrárinnovációja díjat, az Év agrárberuházása díjat és a Portfolio Agrárgazdaságért díjat nyerhetik el. A rangos díjakat - amelyeket a november 30-i szakmai program zárásaként, ünnepélyes keretek között adunk át - színvonalas szakmai zsűri ítéli oda. A díjakra a hazai agrárgazdasági élet bármely szereplője pályázhat, illetve javasolhat jelölteket. A Portfolio a nevezéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2022. július 31-ig. A jelentkezésekhez, illetve a nevezésekhez egy űrlapot kell kitölteni és beküldeni, amely a portfolio.hu portálon, az Agrárszektor Konferencia weboldalán érhető el. Az űrlapot ide kattintva is le lehet tölteni. Legyen Ön is az év végi agrár-díjeső részese, nevezzen vagy jelöljön a rangos díjakra!

Az Egyesült Államokban 8,5%-kal magasabb készletszintet jelentettek május 1-jén a 2021-eshez képest. Itt a legnagyobb különbség a Cosmic Crisp (+473,8%) a Granny Smith (+60,8%) és a Pink Lady (+22,8%) mennyiségében van, ez ellensúlyozza a Fuji (-27,3%) és a Red Delicious (+-9,3%) szintjének csökkenését. Körtéből a tavalyinál sokkal több (+50,5%) várja értékesítését a raktárakban, itt az Anjou (+51,3%) fajta készletszintje tér el legjobban az egy évvel korábbitól - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?