Fontos megállapodás született: ez az egész magyar agrároktatásra hatással lehet

Fontos megállapodás született: ez az egész magyar agrároktatásra hatással lehet

agrarszektor.hu
Megállapodás aláírásával szentesítette eddigi együttműködését a Széchenyi István Egyetem, az IKR Agrár Kft. és az Agrotec Magyarország Kft. Ennek értelmében a felek az oktatáson és a kutatás-fejlesztésen túl a gyakorlatorientált és duális képzés fejlesztésére, valamint az agrár-felnőttképzés megerősítésére is kiterjesztik partnerségüket.

A Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári kara két évszázada fontos szerepet játszik Magyarország agrár-felsőoktatásában. Minőségi képzési és kutatás-fejlesztési tevékenysége során számos, az ágazatban meghatározó céggel működik együtt. Ilyen az Agrofert-cégcsoport két tagja, az IKR Agrár Kft. és az Agrotec Magyarország Kft. is, amelyekkel régóta szakmai kapcsolatot ápol a kutatás- és technológiafejlesztés, valamint a talajerő-gazdálkodás területén. Erre alapozva írtak alá megállapodást a kar és a vállalkozások vezetői június 3-án.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ma a mezőgazdaságban rendkívül intenzív fejlődés figyelhető meg. Emiatt a gyakorlatorientált oktatás biztosításához olyan partnerekre van szükségünk, akik a legmodernebb gépekkel rendelkeznek. Az elméleti és a gyakorlati oldal még szorosabb összekapcsolásából mindenki számára hasznos új dolgokat hozhatunk létre" - hangoztatta dr. Szalka Éva dékán az ünnepélyes eseményen.

Dr. Drucskó Zoltán, az IKR Agrár Kft. ügyvezetői kabinetének titkára úgy fogalmazott: a Széchenyi István Egyetem tudatosan építi az innovációs ökoszisztémát annak érdekében, hogy képes legyen piaci szemléleten, vállalati kapcsolatokon nyugvó kutatás-fejlesztési tevékenységet megvalósítani a gyakorlatban is. Cégükről elmondta, hogy ma már 24 telephelyen, hét üzletágban szolgálják a termelőket inputanyagokkal és agrártechnológiával. Portfóliójuk rendkívül széles körű, a műtrágya- és növényvédőszer-kereskedelemtől a precíziós szaktanácsadásig és szolgáltatásokig sokféle területet felölel. Illés Zoltán, a mezőgazdasági gépek és eszközök kereskedelmével foglalkozó Agrotec Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója a megállapodás aláírásának háttereként kiemelte: a jövőben egyre nagyobb hangsúlyt kívánnak fektetni arra, hogy segítsék a következő nemzedékek képzését. Kijelentette, hogy ha a jól képzett szakemberek megtalálják vidéken a jövőképüket, a vidék is vonzóbbá válik. Az eseményen részt vett dr. Nagy Frigyes, a kar nyugalmazott professzora, korábbi agrárminiszter is, aki gratulált a megállapodáshoz. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Az együttműködés keretében az IKR Agrár Kft. Bábolnán épülő oktatóközpontja és a Széchenyi István Egyetem intenzíven fejlesztett mosonmagyaróvári SmartFarm Tangazdasága a precíziós gazdálkodással, a környezetvédelemmel és a fenntarthatósággal kapcsolatos előadások és gyakorlati napok szervezését tűzte ki célul. Emellett fontos szerepet szánnak a több tudományterületet érintő gyakorlati képzések és tanfolyamok szervezésének, amelyeket nemcsak az egyetemi alap- és mesterképzésben tanuló hallgatók, hanem a gazdálkodók, a mezőgazdasági cégek és szaktanácsadók számára is elérhetővé tesznek. A kutatás-fejlesztésben meglévő több évtizedes kapcsolat is szorosabbá válik a felek között a megállapodással, mivel a cégcsoport széles körű portfóliója és az egyetem multidiszciplináris elvek mentén működő egységei - így agrár- és élelmiszeripari, járműipari és digitális fejlesztési kompetenciaközpontjai, csomagolástechnikai, logisztikai területei - jól kiegészítik egymást.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?