Óriási változás jön a boltokban: ilyen élelmiszerekkel lesznek tele a polcok a jövőben?

Óriási változás jön a boltokban: ilyen élelmiszerekkel lesznek tele a polcok a jövőben?

agrarszektor.hu
Sertészsírral helyettesítik a napraforgóolajat egyes konzervekben. A lépésre az orosz-ukrán háború miatti alapanyag beszerzési problémák kapcsán került sor, a nehéz helyzetbe került élelmiszergyártókat segítendő.

Május 2-án jelent meg az Országos Főállatorvos 1/2022. számú új határozata, ami átmenetileg lehetővé teszi a magyar élelmiszer-vállalkozások számára a helyettesítő összetevők felhasználását az élelmiszerekben - írta meg az Infostart a Tudatos Vásárlók Egyesületének emlékeztetője alapján. Mint ismeretes, az engedményt a magyar élelmiszergyártókat segítendő az ukrán háború okozta alapanyaghiány (napraforgóolaj) miatt hozták meg, amint arról az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az Agrárminisztérium indoklása szerint a háború ugyanis Európa-szerte zavart okozhat az élelmiszerekkel és összetevőikkel való ellátásban, illetve jelentős áremelkedést hozhat bizonyos alapanyagoknál. A gyártóknak komoly többletköltséget jelentett volna az előre, nagy tömegben legyártott csomagolóanyagok cseréje. A határozat értelmében az érintett termékeknél a felülcímkézés mellett lehetőség van a részleges átcímkézésre.

Ezek mellett a lehetőségek mellett ráadásul a gyártók kaptak egy harmadik, fogyasztói szempontból új, esetlegesen körülményesebb megoldást is: nem kell a terméken látszódnia a változásnak, ha a gyártó biztosítja, hogy az eladó helyen kikerül egy megfelelő tájékoztató felirat. Ebben az esetekben az előállítóknak vagy az első hazai forgalmazóknak a Nébih felé is be kell jelenteniük az érintett termékeiket és a változtatásokról a saját honlapjukon is kötelesek részletesen tájékoztatni a fogyasztókat.

Az érintett termékek listája az egyesület szerint nem rövid, a Szegedi Paprika Zrt. mintgy negyvenféle konzervjéről van szó. Ezek között olyanok szerepelnek, mint a REÁL Rakott káposzta 400g, a COOP Lencsefőzelék lecsókolbásszal 400g, az aro Húsgombóc paradicsomos szószban 400g vagy a Penny Babgulyás sertéshússal 400g. A listázott termékekben a napraforgóolajat disznózsírra cserélték.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?