Veszélyes gyümölcsök lehetnek a magyar boltokban: ezt jobb, ha mindenki tudja

Veszélyes gyümölcsök lehetnek a magyar boltokban: ezt jobb, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
Az Európai Unió tagállamai immáron több mint 10 éve, 2011 óta kötelesek arra, hogy fokozatosan kivonjanak a forgalomból 55, különösen károsnak minősített növényvédő szert. A Pesticide Action Network (PAN Europe) friss tanulmánya szerint ezek a veszélyes szerek nemhogy nem tűntek el, de még nőtt is a velük szennyezett gyümölcsök mennyisége.

2009-ben vezették be a növényvédőszer-hatóanyagok új kategóriáját, a helyettesítésre jelölt hatóanyagokét. Az Európai Unió célja az emberre és a környezetre leginkább káros, de engedélyezett hatóanyagok azonosítása, valamint azok kevésbé káros anyagokkal való helyettesítése volt, annak érdekében, hogy végül fokozatosan kivonják ezeket a hatóanyagokat a forgalomból - írta meg a Telex. Ez a kategória az élelmiszerekben használt, az európai piacon még mindig engedélyezett legrosszabb hatóanyagokat gyűjti össze. Az uniós stratégiák alapján 2030-ig felére kellene csökkenteni a legveszélyesebb hatóanyagok felhasználását.

A PAN Europe szerint ezeket a hatóanyagokat egészségügyi okokból már be kellett volna tiltani Európában. A helyettesítésre jelölt anyagok annyira kockázatosak, hogy a rendelet sokkal szigorúbban szabályozza őket, mint más növényvédőszer-hatóanyagokat. Az uniós engedélyezési időszakuk 7 évre korlátozódik (szemben a többi növényvédő szer 15 évével), és a tagállamok törvényileg kötelesek lennének ezeket kevésbé káros alternatív hatóanyagokkal kiváltani.

A PAN Europe új jelentése azonban rámutat, hogy nemhogy nem érték el azt a célt, hogy helyettesítsék ezen anyagokat, hanem ezek a legkárosabb növényvédő szerek egyre nagyobb mértékben szennyezik az európai élelmiszereket. Az Európában termesztett friss gyümölcsfajták elemzése alapján 9 év alatt 53%-kal nőtt a növényvédőszer-hatóanyagok legkockázatosabb kategóriájával szennyezett minták gyakorisága. 2019-ben

  • majdnem minden harmadik gyümölcsmintában kimutathatóak voltak ezen hatóanyagok;
  • a cseresznyék fele volt szennyezett, ami 152%-os növekedést jelent 2011-hez képest;
  • valamint az almák egyharmada volt szennyezett, ami 117%-os növekedést jelent.

Gyakran előfordul az is, hogy az élelmiszerekben egyszerre kettő vagy több ilyen mérgező anyag szermaradványa is megtalálható. Ez pedig egyértelműen azt bizonyítja, hogy a tagállamok nem hajtották végre a helyettesítési szabályokat, és így a fogyasztók egészségét sem védték megfelelően.

Magyarországon több termékkategóriában is különösen rossz a helyzet. A PAN Europe elemzése szerint a 2019-ben a Magyarországról származó minták igen nagy hányadában lehet kimutatni a legveszélyesebbnek minősített hatóanyagok maradványait: a cseresznye 50%-ában, a fejes saláta 38%-ában, az alma 34%-ában és az uborka 32%-ában. Ez nem is meglepő, hiszen Magyarország engedélyezte az EU-n belül a legtöbbet, 50-et a listán szereplő 55 anyagból.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?