2024. június 17. hétfő Laura, Alida
Ezekre a határidőkre minden gazdának figyelnie kell: sokat bukhat, aki elfelejti őket

Ezekre a határidőkre minden gazdának figyelnie kell: sokat bukhat, aki elfelejti őket

agrarszektor.hu
Már zajlik az Egységes kérelem beadási folyamata a MÁK elektronikus felületén. E kérelem részét képezi a VPAKG 2021-es kifizetési kérelem benyújtási lehetőség is. Nagyon fontos, hogy minden támogatási kérelmet benyújtó gazdálkodó adjon be kifizetési kérelmet abban az esetben is, ha még nem érkezett meg a Támogatói okirata, vagy Támogatói okirata részben el nem fogadott poligonokat is tartalmaz, s azok elutasítása végett kifogással élt a gazdálkodó.

Szükséges ez azért, mivel a pályázati kiírás szerint, amennyiben egyáltalán nem kerül benyújtásra kifizetési kérelem, úgy a kedvezményezett a támogatásból kizárásra kerül - írja a NAK

Amennyiben egy KET-re

úgy a KET kizárásra kerül. 2022-re vonatkozó lehetőség, hogy amennyiben valamely Tematikus előíráscsoport egészére nem nyújt be a gazdálkodó kifizetési kérelmet, úgy az visszavonásnak számít! Lényeges momentum továbbá, hogy ültetvénycserére (kivágásra és újratelepítésre) is lehetőséget ad a felhívás, azonban csak meghatározott időintervallumokban. Jelen periódusban tehát a meglévő ültetvénnyel történő belépés esetén a kivágást és újratelepítést is el kell végezni január 1. és március 31. között. Fontos, hogy az ültetvény kivágása és újratelepítése kizárólag a teljes kötelezettségvállalással érintett egybefüggő terület egészén (lemért poligon - továbbiakban: KET) lehetséges, továbbá a kivágott ültetvény és a telepíteni kívánt ültetvény ültetvénycsoportja nem térhet el egymástól. A korábban megszokottaktól eltérően a felhívás szerint a kivágás és újratelepítés tényét nem kell bejelenteni, azonban a Gazdálkodási Naplóban azt rögzíteni kell.

EZ IS ÉRDEKELHET

A pályázati felhívás lehetőséget biztosított arra, hogy meglévő ültetvény nélkül is jelentkezzünk az Ültetvény tematikus előíráscsoportba. Ez esetben, ha 2022-ben már kifizetést is szeretnének kérni, úgy az ültetvényt a 2022. évi egységes kérelem benyújtásának szankciómentes benyújtásának napjáig (május 16.) el kell telepíteni. Mindenképpen ügyeljünk arra, hogy el nem telepített ültetvényre ne igényeljünk VPAKG kifizetést! Ez az igénylés jellegétől függően teljes KET, vagy részleges KET kizárást eredményezhet. Az eltelepítés véghatárideje 2023. évi Egységes Kérelem szankciómentes benyújtásának jogvesztő határideje, de ez esetben 2022-ben kifizetés nem igényelhető az el nem telepített részre.

EZ IS ÉRDEKELHET

A KET teljes kizárására kerül sor

  • ha az EK szankciómentes benyújtásának határidejéig azon KET teljes egészére nyújt be kifizetési igénylést, amelyen az újratelepítés részben sem történt meg;
  • a teljes ültetvénycsere nem január 1-március 31. között történt,
  • a KET-en található ültetvény teljes egésze más ültetvénycsoportba tartozó növénnyel került újratelepítésre.

A KET egy része kerül kizárásra, ha:

  • Az EK szankciómentes benyújtásának határidejéig a KET azon részére is nyújt be kifizetési igénylést, amelyen az újratelepítés nem történt meg;
  • nem a teljes kivágott területen történik az újratelepítés január 1.-március 31. között.
  • a KET-ben található ültetvény egy része más ültetvénycsoportba tartozó növénnyel kerül újratelepítésre. Az előírásoknak nem megfelelő területrész kizárásra kerül.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ügyeljünk arra is, hogy a szántó és ültetvény tematikus előíráscsoportok esetében folyamatosan lenni kell 5 évnél nem régebbi talajmintának. Amennyiben nincs 2022. évi EK szankciómentes határnapjáig leadásról legyen igazolás évi TGT elkészítése a 2022. évi EK benyújtásának jogvesztő határnapja (június 9.). Amennyiben a 2022. EK előtt végzett a gazdálkodó valamely kötelező, vagy választott agrotechnika műveletet, úgy azt az első kifizetési kérelem benyújtását követő 15 napon belül szükséges megtennie a 2022. évi Egységes kérelem benyújtási időszakban. A jelentés tehető a 2022. június 30-ig nyitva lévő W0212-Egységes kérelem2021-adatváltozás bizonylaton is. Ezt követően a feladat befejezését követő 15 napos bejelentési kötelezettség áll fenn (szármaradvány, szervestrágya, lazítás, zöldtrágyázás).

EZ IS ÉRDEKELHET

Néhány előírás még az áprilisi hónapra:

Magas Természeti Értékű területi lehatárolás, szántó földhasználati kategória, túzokvédelmi előírásokkal (zonális) a talajfelszín megsértésével járó gépi munkavégzés április 15. és július 15. között nem végezhető, kivéve a betakarítás utáni tarlóhántást Évelő növénykultúrák, kalászos gabonák termesztése során növényvédő szerek és műtrágya kijuttatása április 15. és július 1. között nem megengedett. Magas Természeti Értékű területi lehatárolás, szántó földhasználati kategória esetén biztosít arra, hogy a kötelezettségvállalási időszak alatt a tematikus előíráscsoporttal érintett teljes területen évelő növénykultúrák (szálas pillangós takarmánynövények, azok füves keveréke, zöldugar) termesztésével, vagy az adott előírásban meghatározott vetésszerkezeti arányok betartásával kerüljön teljesítésre az előírás. Amennyiben a tematikus előíráscsoporttal érintett teljes területen legkésőbb a 2022. évi Egységes Kérelem szankciómentes benyújtásának határidejéig eltelepítésre kerül az előírásban meghatározott évelő növénykultúra, úgy az előírás évelő növénykultúra termesztésével teljesíthető.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?