Megtudtuk a terveket: ez várhat a magyar agráriumra a következő 5 évben

Megtudtuk a terveket: ez várhat a magyar agráriumra a következő 5 évben

agrarszektor.hu
A hatékonyság javítása, a feldolgozás erősítése, valamint az öntözés fejlesztése is alapvető célja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának, emellett Magyarország exportpozícióját is javítani szeretnék a 2022-es agrárkamarai választásokat követő ötéves ciklusban. Emellett a falugazdászoknak is fontos szerepük lesz a következő időszakban, hiszen az új közös agrárpolitikában a gazdálkodóknak egyéni döntéseket kell hozniuk, és ezen kérdések eldöntésében nyújthatnak majd érdemi segítséget a termelőnek.
Alapvető célunk, hogy javítsuk a hatékonyságot, erősítsük a feldolgozást, és fontos feladatunk, hogy jó ár-érték arányban állítsunk elő magas hozzáadott értékű termékeket. Jól felfogott érdekünk az is, hogy az öntözés, a vízkormányzás területén végre átütő sikert érjünk el. Komoly feladatunk, hogy a folyamatok alakításában aktívan részt véve, a véleményünket állhatatosan hangoztatva próbáljunk élhető közös agrárpolitikát kiharcolni és a megvalósításában közreműködni. Az exportpozícióinkat is javítani szeretnénk, az önellátást pedig minden ágazat esetében szeretnénk biztosítani, ami nem könnyű feladat. Nyilvánvalóan egy ötéves ciklusban várnak ránk olyan kihívások is, amelyekre nem számítunk. Ugyanakkor ami alkalmassá tesz bennünket arra, hogy ezeknek a kihívásoknak megfeleljünk, az az, hogy együtt élünk a magyar vidékkel

 - válaszolta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke a Magyar Nemzetnek azzal kapcsolatban, hogy milyen programmal készül a Magosz, illetve szövetségesei az agrárkamarai választásokra. Kiemelte, idén ismét 17 szervezet csatlakozott a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének közös listájához. 

A falugazdász-hálózat működtetésével kapcsolatban az elnök elmondta, Euró­pában azon kevés ország közé tartozik Magyarország, ahol a pandémia ideje alatt is időben be tudták nyújtani az egységes kérelmeket a gazdálkodók. Hozzátette, természetesen mérik, hogy a gazdatársadalom mennyire elégedett a falugazdászok munkájával, és az elmúlt közel tíz év trendje pedig azt mutatja, hogy folyamatosan emelkedik a munkájukat övező elégedettség. A következő időszakban is fontos szerepük lesz a falugazdászoknak, hiszen az új közös agrárpolitikában a gazdálkodóknak egyéni döntéseket kell hozniuk, ezen kérdések eldöntésében nyújthatnak majd érdemi segítséget a termelőknek.

Téved, aki azt gondolja, hogy a gazdák azért használnak vegyszereket és azért használnak műtrágyát, hogy tönkretegyék a földet, a biodiverzitást. Ha valaki érdekelt abban, hogy ezt ne tegyük, akkor azok mi vagyunk. Ugyanez igaz az állattenyésztésre is. Nem láttam még olyan gazdát, aki élvezte volna, hogy az állatai szenvednek, ellenben több olyan állattartót is ismerek, aki az elvárhatón felüli odafigyelést tanúsít a jószágok iránt. De ne legyünk érzelgősek, mi ebből élünk. Anyagi érdekünk, hogy az állatok jól érezzék magukat, hiszen a tehén több tejet ad, a tyúk több tojást tojik, a sertés gyorsabban hízik, ha jól érzi magát. Az a feladatunk, hogy megértessük a többségi társadalommal, hogy mi valóban környezet-, természet- és állatvédők vagyunk. Partnerek szeretnénk lenni abban, hogy minél jobb megoldásokat alkalmazzunk akár a növényvédelemben, akár az állattenyésztésben

 - hangsúlyozta Győrffy Balázs.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?