Felpörgött a magyar agrárium: egyre nagyobb biznisz ezeknek a cégeknek hitelezni

Felpörgött a magyar agrárium: egyre nagyobb biznisz ezeknek a cégeknek hitelezni

agrarszektor.hu
A 2021-es év során jelentős mértékben megnőtt mezőgazdasági és élelmiszeripari, valamint a kereskedelmi cégek súlya a bankok vállalati hitelportfóliójában. Ezzel szemben a szállító és a logisztikai cégek részesedése már csak kevéssel haladja meg a 4 százalékot.

A tavalyi év során jól érezhető volt az átalakulás a vállalati hitelportfólió ágazati összetételében Magyarországon. A feldolgozóipari vállalatok hiteleinek állománya mindössze 2,2%-kal emelkedett - miközben a teljes céges portfólió nagysága közel 11%-kal -, így az állomány szerinti részesedésük két százalékponttal, 22,9%-ra csökkent éves összevetésben - írta meg a Világgazdaság a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai alapján. A helyzetet árnyalja, hogy mindez úgy következett be, hogy az MNB statisztikájában az élelmiszeripar is a feldolgozóiparon belül szerepel: a tavalyi év pedig egyáltalán nem alakult rosszul az élelmiszerek, italok és dohánytermékek feldolgozását végző ágazat finanszírozási piaca szempontjából, hiszen az itt tevékenykedő cégek hiteleinek állománya 15,6%-kal, 685 milliárd forint fölé ugrott egy év alatt.

Jelentős mértékben, 17% fölé nőtt viszont a kereskedelmi és gépjárműjavítási ágazatban érdekelt cégek súlya a hitelportfólión belül, mivel ezen a területen a decemberig tartó egy év alatt közel 18%-kal, 1771 milliárd forintra hízott az állomány. A számok azt mutatják, hogy tavaly is fennmaradt a vállalati hitelállomány viszonylag nagy, ágazatok szerinti koncentrációja, ám a három legnagyobb terület - a feldolgozóipar, a kereskedelem és az ingatlanügyek - súlya már csak 60,8%-ot ért el decemberben, ami éves alapon közel egy százalékpontos csökkenés.

Ami a viszonylag szerényebb súlyú ágazatoknál történt mozgásokat illeti, a mezőgazdaságban - ahová az élelmiszeripar értelemszerűen nem számít bele - 12,2%-kal, 521 milliárd forint környékére emelkedett a hitelállomány, amelynek nyomán valamivel 5% fölé kúszott a súlya a teljes portfólión belül. A szállítási, raktározási területen azonban a hitelállomány hosszabb ideje tartó zsugorodása folytatódott, így az ágazat részesedése 0,6 százalékponttal, 4,3%-ra olvadt a teljes portfólióban.

Az MNB adatai szerint egyébként tavaly soha nem látott szintre, 10 375 milliárd forintra emelkedett a nem pénzügyi vállalatoknál lévő hitelek állománya, ami 10,9%-os, éves bővülésnek felel meg. A tranzakciók - tehát az új hitelfelvételek és törlesztések - értékénél pedig látványos ugrást hozott 2021: a teljes évi egyenleg majdnem pontosan 1000 milliárd forintos többletet mutatott, 27,9%-kal nagyobbat az egy évvel korábbi 782 milliárdnál.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 13. 14:03