Most érkezett a hír: kegyetlenül beüthet a csirkehúshiány a magyar boltokban

Most érkezett a hír: kegyetlenül beüthet a csirkehúshiány a magyar boltokban

agrarszektor.hu
Komoly változásokra van szükség a baromfiágazatban. Ahogy Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-vezérigazgatója fogalmazott, emelni kell az átadói árakat, különben egyre több termelőnek egyszerűen nem fogja megérni a baromfik tenyésztése. A szakember emlékeztetett, hogy az elmúlt év során az ágazatban jelentősen megnőttek a költségek, február 1-től pedig hét alapvető élelmiszer, köztük a csirkemell és a far-hát árát is a tavaly októberi szinten fagyasztja be a kormány.

Csorbai Attila kiemelte, hogy alapvetően nem a fogyasztói ár rögzítése lesz az oka annak, hogy adott esetben csökkenhet a termelés, ezáltal pedig bizonyos fokú hiány alakulhat ki a termékelőállítási láncban, hanem voltaképp az, hogy a baromfitartók eddig nem tudták olyan mértékben emelni az átadói árakon, mint ahogyan a költségeik felmerültek - írta meg az Infostart. A szakember felidézte, hogy 2021-es évhez képest a takarmány ára mostanra a másfélszeresére, a gáz ára az ötszörösére, a villamosenergia ára pedig mintegy háromszorosára nőtt, amelyek együttesen olyan költségtöbbletet eredményeznek a baromfitartóknál, amit azok szeretnének a felvásárlási árban látni, hiszen senki sem akar veszteségesen termelni.

Annak az okai, hogy a baromfitartók eddig miért nem tudták megemelni az átadói árakat, alapvetően a kereskedelemben keresendők, hiszen az árakat lényegében kereslet-kínálat viszony a határozza meg: abban az esetben, ha van elegendő termékmennyiség, az átadói árak nem emelhetők, függetlenül a költségektől, mert akkor a kereskedő máshonnan fogja beszerezni a termékeket, tehát nem ad érte magasabb árat

- magyarázta Csorbai Attila.

A Baromfi Termék Tanács elnök-vezérigazgatójának elmondása szerint ideig-óráig előfordulhat az, hogy valaki nem termel profitot, ám ennek ellenére fenntartja a tevékenységét, hiszen minden termékpályán vannak jobb és rosszabb időszakok. De az, hogy egy-egy ágazat tartósan veszteséget termeljen, az nem képzelhető el, mert ebben az esetben nyilván a termékpálya leghátulja, tehát a termelő fogja azt mondani, hogy "köszöni szépen, ebben a tevékenységben nem akar részt venni". Innentől kezdve azonban ez a hatás végigfut a termékpálya egészén: ha a termelő nem helyez le megfelelő mennyiségű csirkét, akkor 6 hét múlva nem jelenik meg a vágócsirke a vágó-feldolgozó üzemeknél, ennek következtében pedig a boltokba sem fognak tudni szállítani.

Tulajdonképpen ez egy lavinát indíthatna meg, ha a fogyasztói áraktól függetlenül nem tudnák az átadói árakat a kereskedelemben megemelni

- foglalta össze Csorbai Attila.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!