Komoly nehézségekkel nézhetnek szembe a baromfitermelők Magyarországon

Komoly nehézségekkel nézhetnek szembe a baromfitermelők Magyarországon

agrarszektor.hu
Az EU madárinfluenzával érintett területek kizárása érdekében regionalizációs tárgyalásokat kezdett Brazíliával. A dél-amerikai ország jelentős felvevőpiaca az EU iparcikkeinek, éppen ezért kölcsönös érdek az, hogy nyitva maradjanak a szállítási csatornák. Az unió a kölcsönösség alapján folytat regionalizációs tárgyalásokat a világ csirkehústermelésének mintegy 16-18 százalékát adó országgal. Ha nem rendeződik a helyzet, akkor az komoly áremelkedésekkel is járhat.

A távol-keleti országok már a madárinfluenza megjelenésének első hírére Brazília teljes területére felfüggesztette a brazil baromfihús importját, az Európai Unió viszont mind ez ideig minden kaput nyitva hagyott. Köztes megoldásként kínálkozik a regionalizáció, ami azt jelenti, hogy az importőr országok csak arról a területről nem fogadnak szállítmányokat, amelyek ténylegesen érintettek az járvánnyal. Az unió most a kölcsönösség alapján folytat regionalizációs tárgyalásokat a világ csirkehústermelésének mintegy 16-18 százalékát adó Brazíliával. Ennek alapján akár néhány héten belül is kijelölhetik azokat a területeket, ahonnan a baromfi továbbra is korlátozás nélkül érkezhet, míg a többi régióból a szállításokat megtiltják - írja a Magyar Nemzet

EZ IS ÉRDEKELHET

Beszédes adat, hogy az EU évente mintegy 200-250 ezer tonna fagyasztott árut importál Brazíliából, a dél-amerikai ország nemcsak eladó, de vevő is, az unióból importált iparcikkek jelentős felvevőpiacának számít. Ezért sem lenne szerencsés, hogy egy drasztikus baromfihús-behozatali korlátozásra a dél-amerikai ország iparcikkek importtilalmával reagáljon. Ami az árakat illeti, Bárány László, a MasterGood alapító tulajdonosa, a Baromfi Terméktanács elnökségi tagja kora őszre 900-1000 forintnak megfelelő árú csirkemellfilé- és 400-450 forintos csirkecombárat vár - ez szintén a fagyasztott árura vonatkozik.

Kihívások előtt a baromfiágazat

A szakember szerint némileg jó hírrel szolgálhat az, hogy a nyomott árú brazil csirkehús baromfiágazatra gyakorolt kedvezőtlen hatásait némileg mérsékli, hogy a készáru árának 60 százalékát kitevő takarmány a jó termés miatt sokkal olcsóbb, mint tavaly, és az elképesztően magas energiaárak is mérséklődtek. Ennek ellenére látni kell, hogy a baromfiágazatnak újra nagyon kemény kihívásokkal kell szembenéznie. A madárinfluenzával kapcsolatban pedig elmondta, hogy 

fennáll annak a veszélye, hogy a világ baromfiellátásában jelentős brazil állományt csökkenti le drasztikusan a kór, másrészt azt sem lehet teljes mértékben kizárni, hogy a brazil importcsirkehússal behurcolták a fertőzést is Európába, amit az európai árualap fog megsínyleni. Mindkét eset azzal a következménnyel jár, hogy a kínálati oldal visszaesik, ami az árak drasztikus emelkedését fogja eredményezni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!