Ilyen az élet egy tehén szemével: olyan film készült, amilyenre még sosem volt példa

Ilyen az élet egy tehén szemével: olyan film készült, amilyenre még sosem volt példa

Vélhetőleg jó páran elgondolkoztak már azon, hogy milyen lehet a világ egy állat szemével. Fantáziáltunk arról, hogy milyen lehet madárként repülni vagy éppen arra gondoltunk reggel a munkába menet, hogy mennyivel jobb a kutyánknak, aki a meleg ágyban fekhet és alhat tovább. Most azonban egy egészen más megközelítésből szemlélhetjük a világot, méghozzá nem más, mint Luma, az anyatehén szemével. Andrea Arnold Tehén (Cow) című, egy állat életét végigkövető alkotása a 2022-es BIDF egyik nagy esélyese, melynek világpremierjét a cannes-i filmfesztiválon tartották.

Vegyük például a teheneket! Pontosabban: próbáljunk meg közelebb kerülni hozzájuk. Egyszerre látni szépségüket és életük kihívásait - mondanánk, ha emberek lennének. Mindezt nem valami romantikus, hanem valóságos módon. Konkrétan egy nagyüzemi módszerekkel tartott fejős tehén életén keresztül, aki igazán nagy szolgálatot tesz nekünk, embereknek. Ahogy ránézünk Lumára, főhősnőnkre, a tehénre, az egész világ tükröződik benne. Konkrétabban, a mi világunk.

A filmben Londonban járunk, pontosabban Mudchute Park and Farmon, ami egy nagy városi park és farm Cubitt városában, a Kutyák Szigetén, a Tower Hamlets londoni kerületben, a Canary Wharftól délre. A forgatás sem bizonyult rövidnek, hiszen a 2016-ban kezdődött és több éven át tartott. A farmon folyamatosan tartották a kapcsolatot állatorvosokkal is. A rendezőnél pedig fel sem merült Luma antropomorfizálása:

Nem láthatunk bele egy tehén fejébe, ez egyértelmű. És nem is kell. Csak figyelnünk kell őt és a reakciót, hogy mi történik vele. Mi magunk dönthetjük el, hogy mi történik.  

Andrea Arnold elárulta, hogy számára elképesztő, milyen reakciókat kapott eddig a filmre. Úgy véli, hogy az emberek nemcsak egy tehenet látnak, hanem más élményben is részesülnek. A film ötlete egyébként már régóta motoszkált a fejében, végül egy véletlen találkozásnak köszönhetően született meg később az alkotás.

EZ IS ÉRDEKELHET

Számomra az egész filmben végighúzódik a bátorságnak a vonala, és ez az állat oldaláról jelenik meg. A film az anyatehenet és a lányát jeleníti meg, lélekkel és érzelemmel töltődik fel, a rendező az állaton keresztül mutatja be a bátorságnak a kérdését. A kiállást, a védelmet és más emberi értékek jelennek meg az állaton, amik számunkra is nagyon fontosak lennének  

- vélekedett a filmről Sipos József, a Tehén nagykövete.

Ha végigkövetjük egy ember életét, nem számít, kiről van szó, érzelmeket, érzéseket és empátiát válthat ki az emberekből. Miért ne működhetne ugyan ez egy állat, jelen esetben egy tehénnel is? A rendezőnek a természet iránti affinitása minden filmjében megjelenik, és egy pillanat alatt belecsöppenhetünk abba a környezetbe, ahol szereplőink élnek. A Budapest International Documentary Festival-t (BIDF) 2022. január 22-30. között immár 8. alkalommal rendezik meg, ahol látható lesz a Tehén című film is.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?