Életbe lépett az új szabályozás: sokat bukhat az a termelő, aki ezt nem tartja be

Életbe lépett az új szabályozás: sokat bukhat az a termelő, aki ezt nem tartja be

agrarszektor.hu
A megújuló energia előállítására szolgáló biomassza fenntartható termesztésére vonatkozó egyes szabályokról szóló 34/2021. (X. 6.) AM rendelete megfogalmazza, hogy mely feltételek együttes fennállása esetén lehet fenntarthatóan termesztett biomasszáról beszélni. A fenntarthatóan termesztett biomassza biztosítja ugyanis a bioüzemanyagok, a folyékony bio-energiahordozók, valamint a biomasszából előállított tüzelőanyagok alapanyagát. Egyebek mellett ezek hivatottak elősegíteni a közlekedésben felhasznált energia üvegházhatású gázkibocsátásának csökkentését.

A rendelet szerint 2022. január 1-től az erdőtől eltérő, mezőgazdasági területekről származó hulladékból és maradványanyagokból előállított bioüzemanyagok, folyékony bio-energiahordozók és biomasszából előállított tüzelőanyagok alapanyagául szolgáló mezőgazdasági biomassza nyersanyagának termesztése csak és kizárólag olyan földterületen történhet, amelyre beadtak egységes területalapú támogatásra vonatkozó kérelmet - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. A másik nagyon fontos kritérium, hogy a biomassza-termelő évente egyszer tápanyag-gazdálkodási tervet kell, hogy készítsen/készíttessen, méghozzá öt évnél nem régebbi talajvizsgálati eredményre alapozottan. Az ötévente elvégzett talajvizsgálat és az arra alapozott tápanyag-gazdálkodási terv betartása valamennyi mezőgazdasági termelő saját érdeke is, hiszen ezáltal biztosítható a tápanyag-utánpótlás, és a termőföld állapotának fenntartása annak érdekében, hogy ez a korlátosan rendelkezésre álló természeti erőforrás hosszú távon szolgálni tudja a mezőgazdasági termelést.

A biomassza-termelőnek a tápanyag-gazdálkodási tervben foglalt előírásokat gazdálkodása során kötelező be kell tartania. A tervet minden évben szeptember 30-ig - ha az adott növénykultúra betakarítására ezen időpontot követően kerül sor, úgy a betakarítást követően 30 napon belül - elektronikus úton kell benyújtani a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih).

Ez az előírás gyakorlatilag - bizonyos mérethatár feletti erőművek esetén - például a gabonaszalma erőműbe történő értékesítésével foglalkozó gazdákra fog vonatkozni. A biomassza termelő a termesztett biomasszára vonatkozó biomassza igazolás formanyomtatvány kiállításával igazolhatja az adott termény fenntarthatóságát. A kitöltött formanyomtatványt ugyanúgy, mint eddig, a megfelelő hatóságnak (Nébih) kell benyújtania az adatszolgáltatásra kötelezettnek. A biomassza igazolás ezen a linken érhető el.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!