Így látja a bonyhádi állattenyésztő: aki ezt nem lépi meg, az nagyon lemarad

Így látja a bonyhádi állattenyésztő: aki ezt nem lépi meg, az nagyon lemarad

agrarszektor.hu
A klímaváltozás miatt a közeljövőben elkerülhetetlen lesz az istállók korszerűsítése - mondta Friebert Anikó, a 850 tejelő tehénnel rendelkező Pannónia-Állattenyésztő Kft. tulajdonosa és cégvezetője. A szakember beszélt arról is, hogy az állattartás során a takarmány és a tartási körülmények optimalizálása az eredményesség szempontjából elengedhetetlen. Friebert Anikó a fejlesztések kapcsán inkább konzervatívnak tekinti magát, azt vallja azonban, hogy a szükséges fejlesztésekkel nem szabad várni.

A bonyhádi székhelyű Pannónia-Állattenyésztő Kft. eredetileg téesz-kapcsolatként működött, de aztán a rendszerváltáskor egy zárt körű részvénytársaságként kivált belőle egy növénytermesztő és egy állattenyésztő cég. Ezekből alakult ki a vállalkozás mai formája, árulta el Friebert Anikó, a Pannónia-Állattenyésztő Kft. tulajdonosa és cégvezetője, aki 2021-ben a Portfolio Agrárdíjak "Az év állattenyésztője" kategória egyik jelöltje volt. A szakember elmondta, hogy tejtermeléssel, egészen pontosan nyerstej-termeléssel foglalkoznak, amelyet egy 850 tehénből álló állomány biztosít számukra. Van olyan tehén, amit minden nap fejnek, ilyen téren dinamikusan fejlődnek, és igyekeznek bővíteni az állományt, hogy ki tudják használni a fejőkapacitásukat. Friebert Anikó elmondta, hogy a megtermelt tejet a partnereik minden nap elviszik, és bár korábban főleg külföldre adták el a terméküket, a jelenlegi helyzetben belföldön értékesítik azt.

A Pannónia-Állattenyésztő Kft. cégvezetője beszélt arról is, hogy 44-45 fő dolgozik a vállalatnál, de a betakarítási időszakban szükségük van még néhány emberre. Friebert Anikó szerint az ő feladata a cég összetartása és az együttműködés a növénytermesztő céggel: össze kell hangolniuk a kereskedelmi, a beszerzési és az értékesítési csatornákat. A szakember elmondta, hogy mindkét cégnek nagyon fontos, hogy az alap táp- és tömegtakarmány-ellátás rendben legyen. A Pannónia-Állattenyésztő Kft. saját tápkeverővel rendelkezik, a takarmányt a növénytermesztő telep szoros együttműködésével állítják össze.

Friebert Anikó saját bevallása szerint konzervatívan áll a fejlesztésekhez, kicsi a kockázatvállalási hajlandósága. Ahogy fogalmazott, először működjön stabilan, kiszámíthatóan és eredményesen a cég.

Érjük be a kevesebbel, de a biztossal. Ez az én üzletpolitikám

- jelentette ki Friebert Anikó.

A szakember ugyanakkor kiemelte, hogy a piacon maradáshoz szükséges fejlesztéseket feltétlenül meg kell lépni. A Pannónia-Állattenyésztő Kft. cégvezetője elmondta, hogy az elmúlt két évben például átadtak egy új, korszerűbb fejőházat, amivel nagyban lerövidült a fejési idejük és nőtt az eredményességük. A közeljövőben a tartási körülményeket szeretnék optimalizálni, istállókorszerűsítésben gondolkodnak, mert az is elkerülhetetlen lesz a klímaváltozás miatt.

Ha a takarmány és a tömegtakarmány előállítása rendben van, akkor a tartási körülményekre kell koncentrálni. Ez a két tényező az, ami a magyar tarkának a komfortját megadja

- tette hozzá Friebert Anikó. A szakember emellett beszélt arról is, hogy a másik nagy fejlesztési irány, amin gondolkodnak, az egy tejfeldolgozó lenne. Ennek a megvalósulását Friebert Anikó a következő 5 évben látja reálisnak.

A Portfolio Csoport 2021-ben is díjazta a legsikeresebb és legkiemelkedőbb agrárgazdasági szereplőket, és az Agrárszektor 2021 Konferencián kiosztották a Portfolio Agrárdíjakat. Egy 10 tagból álló szakmai zsűri döntött az év női agrárvállalkozójáról, az év fiatal agrárszakemberéről, az év kertészetéről, az év állattenyésztőjéről, az év növénytermelőjéről, az év agrárinnovációjáról, az év agrárberuházásáról, valamint a Portfolio Agrárgazdaságért díj nyerteséről. A 2021-es díjazottakról itt találhatóak bővebb információk:

EZ IS ÉRDEKELHET

EZ IS ÉRDEKELHET

EZ IS ÉRDEKELHET

EZ IS ÉRDEKELHET

EZ IS ÉRDEKELHET

EZ IS ÉRDEKELHET

EZ IS ÉRDEKELHET

EZ IS ÉRDEKELHET

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép forrása: Portfolio

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!