Elárulta a Bonafarm: ebből készülnek valójában a Sole-Mizo GMO-mentes termékei

Elárulta a Bonafarm: ebből készülnek valójában a Sole-Mizo GMO-mentes termékei

agrarszektor.hu
A Bonafarm Csoporthoz tartozó Sole-Mizo Zrt. 4 hazai üzemével Magyarország piacvezető tejipari vállalata. Szegeden, Bácsbokodon, Csornán és Marcaliban több mint 400 millió liter tejet dolgoznak fel évente, s mintegy 1200 munkavállalót foglalkoztat a cég. A termékekhez szükséges tejet részben saját, a Bonafarm Mezőgazdaság telepéről, részben pedig más magyar termelőktől szerezi be a vállalat. A belőlük készült késztermékeket a közép- és kelet-európai, illetve a közel-keleti piacokon értékesíti.

A Sole-Mizo Zrt. szegedi üzemében - mely az egyik legnagyobb tejüzem Közép-Európában - történik a friss és fermentált termékek, a tartós tejek, a túró és a desszertek gyártása. Itt készülnek az ízesített tejitalok is, melyek 41%-kal piacvezetők a kategóriájukban, volumenértékesítés tekintetében. Bácsbokodon a natúr és füstölt sajtokat, grillsajtokat, a kashkaval és az ömlesztett sajtokat készítik többféle méretben és kiszerelésben. A csornai üzem ipari felhasználású exporttermékekre (pl. tejpor) szakosodott, de itt állítják elő a vajakat, vajkrémeket, illetve a sűrített tejet is. A Marcaliban található üzemből pedig a cég túródesszertje kerül a boltokba. Az export révén jelentős piaci részesedéssel rendelkezik a vállalat Romániában is, ahol a készítményeket a cég saját leányvállalata értékesíti. A részvénytársaság ötödik üzeme Dél-Szerbiában található, mely a Sole márka termékeinek segítségével erősíti jelenlétét a balkáni régióban - hangzott el a a 15. Coop Rally versenyen.

Csípőtelek

A Bóly Zrt. csípőteleki tehenészeti telepe a Bonafarm Csoport legnagyobb tejtermelő gazdasága. A gazdaságos tejtermelés alapját a kiemelkedő genetikai háttérrel rendelkező, közel 3.000 db törzskönyvezett holstein-fríz adja. A genetikai potenciál növelésekor az elsődleges termelési tulajdonságok javítása mellett nagy hangsúlyt fektet a vállalat a másodlagos tulajdonságokra is. Így többek között a takarmányhasznosítási képesség és az állategészségügyi ellenállóképesség fejlesztésére is kiemelt figyelem jut, és folyamatos azon innovatív technológiai megoldások keresése is a Bóly Zrt.-nél, melyekkel még magasabb szinten tudják kiszolgálni a tehenek igényeit. Például az állatok viselkedésének, valamint egészségének nyomon követesére egy egészségmegfigyelő rendszert alkalmaznak a telepen, amelynek információi alapján a szükséges beavatkozásokat gyorsan és egyedre szabottan el tudják végezni. A magas szintű kiszolgálásnak köszönhetően az idei évben a tehenenként értékesített tej mennyisége előreláthatólag meghaladja majd a 12.300 kg-ot.

A magas szakmai szintű, fenntartható, alacsony környezetterhelésű termelés csak egészséges, stresszmentes környezetben és jólétben élő állatállománnyal valósítható meg. Mindezt szem előtt tartva épült meg 2012-ben a csípőteleki telep, mely Közép-Európa egyik legmodernebb tehenészeti telepe. A telepen két 1.100 férőhelyes termelő istálló és egy 500 férőhelyes szárazonálló istálló található. Az épületek tervezésekor az elsődleges szempont a tehenek komfortérzetének biztosítása volt, ezért nagy légterű istállók kerültek kialakításra, ahol az állatok homokkal almozott boxokban pihenhetnek. A teheneket GMO-mentes takarmánnyal etetik, melyet műgyantával ellátott etetőasztalról vehetnek fel, míg vízigényüket bő vízhozamú, télen temperált itatókból elégíthetik ki. A nyári hőstressz tejtermelésre gyakorolt negatív hatásainak csökkentése érdekében ventilátorokat alkalmaznak a telepen, valamint zuhanyfejeken keresztül bespriccelt vízzel hűtik le a teheneket. Az istállók falán mozgatható függöny található, amely hideg, szeles időjárás esetén kellő védelmet nyújt. A trágyát az istállókból öblítéses rendszerrel, a lehető legkisebb stresszt okozva távolítják el. A teheneket naponta 3 alkalommal fejik meg, és a fejőházba vezető utat egy gumimatrac-borítású folyosón teszik meg az állatok. A fejés egy 72 állásos karusszelen történik, mely során - hasonlóan a többi munkafolyamathoz - szintén a stresszmentes környezet garantálására törekszenek a telepen. A Csípőteleken megtermelt tej teljes egészében a Sole-Mizo Zrt. GMO-mentes termékportfóliójához biztosít alapanyagot.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?