Óriási előrelépés: új eszközt adtak a gazdák kezébe a talajromlás ellen a tudósok

Óriási előrelépés: új eszközt adtak a gazdák kezébe a talajromlás ellen a tudósok

agrarszektor.hu
Megjelent egy új mobilalkalmazás, amely a talajerózió megismerésének gyors és egyszerű módját kínálja gazdák és a nyilvánosság számára. A Soil Erosion Scotland nevű, skót fejlesztésű applikáció segít a felhasználóknak megérteni a jelenséget és felismerni a talajeróziók különféle fajtáit.

Már elérhető Skóciában a Soil Erosion Scotland nevű applikáció, amelynek segítségével a felhasználók nemcsak felismerhetik a talajeróziót és annak különféle fajtáit, de a saját képeik és videóik segítségével segíthetnek is egy megosztott talajerózió-térkép létrehozásában. Az Apple telefonokra írt iOS alkalmazás emellett egy Skócia talajtérképét és egy talajerózió-kockázatot modellező térképet is tartalmaz - írta meg a FarmingUK.

Az alkalmazás egyik megalkotója a James Hutton Intézet talajkutatója, Dr. Allan Lilly. A tudós elmondta, hogy a talajerózió akkor következik be, amikor a talajrészecskék elszakadnak a talaj felszínétől, és akár áramló víz, akár a szél mozgatja őket a földön.

A felméréseink során azt kellett tapasztalnunk, hogy a talajerózió a magasabban és az alacsonyabban fekvő földeket egyaránt sújtja. Lokalizált területeken a gyalogutak eróziója is előfordulhat

- mondta Dr. Allan Lilly.

A kutató kifejtette, hogy a talajerózió leglátványosabb jele a talajvesztés. Bizonyára mindenki látott már a földekről az utakra kimosódott talajt, vagy a folyókba, patakokba került földet is. A talaj, és a benne levő tápanyagok elvesztése pedig nemcsak a növénytermesztés számára jelent problémát, de ezek szennyezhetik a folyókat, illetve feltölthetik a folyóágyakat, károsítva ezzel a halak ívóhelyeit. A tőzeges talajok eróziója vízszennyezést is okozhat, de az üvegházhatást okozó szén-dioxid is a levegőbe juthat miatta - tette hozzá Dr. Allan Lilly.

Az applikáció felhasználói a felvételeik és képeik megosztásával segíthetnek a tudósoknak megérteni és megfigyelni a talajeróziót. A James Hutton Intézet szerint ezeknek az információknak az összegyűjtése a probléma leküzdésének első, talán legfontosabb lépése.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?