Koronavírus: óriási segítséget kapnak a gazdák a vetés és betakarítás megtervezéséhez

Koronavírus: óriási segítséget kapnak a gazdák a vetés és betakarítás megtervezéséhez

agrarszektor.hu
Egyre több ország hoz szabad mozgást korlátozó intézkedéseket a koronavírus-járvány miatt. Nem kérdés, hogy ez hatással lesz egyes mezőgazdasági tevékenységekre, az egészségügyi sokkból egy termelésit előrevetítve. Ha a mezőgazdasági teendőket nem végzik el időben, búcsút mondhatunk a betakarításra váró terményeknek vagy épp a vetés marad el, a közeljövő élelmiszerkészleteit veszélyeztetve. Vagyis, az élelmiszertermelés összeomlása végzetes hatással lehet az élelmezésbiztonságra.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) online térképes eszköze információt szolgáltat a legfontosabb élelmiszer- és mezőgazdasági cikkek vetésének és betakarításának ideális idejéről. A térképes felület közérthetően mutatja meg, hogy a helyi mezőgazdasági-környezeti adottságok alapján mikor esedékesek ezen mezőgazdasági munkák. A termelés és fogyasztás értéke alapján a legfontosabb terményekről informál, többek között a banánról, kölesről, édesburgonyáról, rizsről, paradicsomról vagy a búzáról.

Színkódok közvetítik a FAO javaslatát országok és termények mentén lebontva. A zöld szín azt jelzi, hogy az aratást vagy vetést el kell kezdeni és minél hamarabb befejezni. Ezzel főleg az ideális esetben áprilisra eső tevékenységeknél találkozunk, függetlenül a tevékenység teljes időtartamától. A sárga szín jelentése pedig, hogy érdemes a helyzetet szoros figyelemmel követni a válság alakulásának tükrében, és esetleg felgyorsítani, amennyiben ez lehetséges.

Magyarország esetében sárgára színeződik a térkép a búza és a kukorica betakarítása esetében, illetve a búzánál a vetésnél is. Ezzel szemben a kukorica vetéséhez kapcsolódó ajánlás során zöld színűre vált a térkép.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 13. 14:03