Nincs vesztegetni való idő: nem csak a fagy miatt fájhat a gazdák feje

Nincs vesztegetni való idő: nem csak a fagy miatt fájhat a gazdák feje

agrarszektor.hu
Március középepének tavaszias időjárása felgyorsította a növények fejlődését. A mandula mellett teljes virágzásban van a kajszi és az őszibarack is, de szépen bimbózik a többi gyümölcs is. A múlt hét végi markáns hidegfront ezért okozott nagy károkat a virágba borult fákon, ráadásul ebben a hűvös időben a megporzó rovarok sem látogatják a virágokat. A fagyok a virágok fiatal leveleket is károsíthatják, ezért segíthet a növényeken a foszfor és kálium levéltrágyák, növénykondícionálók kijuttatása, olvasható dr. Aponyi Lajos növényvédelmi jelentésében.

A csonthéjas termésű fákon most feltétlenül folytatni kell a virág- és hajtásfertőző monília elleni permetezéseket. A virágzó és fehérbimbós állapotú fáknál elsősorban a szerves kontakt és a felszívódó hatásmódú készítmények kombinációja a hatékony megoldás, a zöldbimbós állapotúaknál (cseresznye, meggy) még a réztartalmú készítmények sem okoznak fitotoxicitási problémákat. Sokan javasolják virágzásban is a tribázikus rézkészítményeket, illetve a rézhidroxid hatóanyagúakat, de ezen készítmények használatával inkább várjunk a virágzás végéig.

Az őszibarack esetében a moníliás fertőzés mellett a tafrinás levélfodrosodás járványveszélyét hozta vissza a hideg és csapadékos időjárás. Ez azt jelenti, hogy a felmelegedésig meg kell ismételni a permetezést, lehetőleg felszívódó készítménnyel.

Almásainkban a korábban még éretlen varasodás spórák megértek, csapadék esett, így megkezdődik az aszkospórák szóródása. A növények levelei egérfüles, azaz fogékony állapotban vannak, tehát 5 Celsius fok feletti hőmérsékleten, csapadékos időben védekezni kell, most inkább hűvös időben is hatékony készítményekkel. A fán hagyott "gyertyás" vesszők az elsődleges forrásai az almafalisztharmat fertőzésnek. A fertőzött vesszőket még most sem késő eltávolítani, mert így csökkenthető a másodlagos fertőzés kialakulása.

Jelenleg még alacsony a körte levélbolha imágók egyedsűrűsége, de megkezdődött a peterakás, sőt szórványosan már kelő lárvákat is lehet látni a bimbók tájékán. Ideje megkezdeni a védekezést, mielőtt felszaporodna a kártevő.

A gyapjas állapotú szőlő ültetvényekben most lehet hatékonyan védekezni a szőlőben károsító atkák ellen, ugyanis ilyenkor bújnak elő a rügyekből. Gyenge fertőzés esetén elegendő a kénes permetezés, nagyobb atkalétszámnál azonban atkaölő készítmények használata lehet indokolt.

A korábbi meleg idő előcsalogatta a csupaszcsigákat (kerti házatlan csiga, spanyolcsiga). Az enyhe tél nem tizedelte meg a populációt, már rágják a levélzöldségeket és a fakadó dísznövények némelyikét (harangvirág, szívvirág). Helyezzük ki a csalétket összefogásukra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!