Könnyebbség az állattartóknak: ez a kérelem már elektronikus úton is benyújtható

agrarszektor.hu
2019. december 2. napjától a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Ügyfélprofil Rendszerén (ÜPR) keresztül is benyújthatják a jóváhagyási kérelmeiket a jogszabályban meghatározott állategészségügyi szolgáltatást igénybe vevő vállalkozások. A jóváhagyási kérelmek az új, elektronikus út mellett továbbra is beadhatók hagyományos formában, a megyei kormányhivatalok járási ügyfélszolgálatain is.

Az egyes állatbetegségek megelőzésével, illetve leküzdésével kapcsolatos támogatások igénylésének és kifizetésének rendjéről szóló jogszabály célja az állatállományokat veszélyeztető egyes állatbetegségek felszámolása, figyelemmel kísérése, valamint a zoonózisok megelőzése. A rendelet alapján támogatott állategészségügyi szolgáltatásnak minősülnek az ott felsorolt betegségek, zoonózisok megelőzésére, felderítésére és leküzdésére irányuló állatorvosi vizsgálatok, immunizálás, gyógykezelés, mintavételezés és a diagnosztikai vizsgálatok meghatározott feltételekkel történő elvégzése, olvasható a Nébih oldalán.

Az eddigi gyakorlat szerint a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak, ide értve az adószámmal rendelkező őstermelőket is, a területileg illetékes megyei kormányhivatal járási hivatalánál kellett kérelmezniük a támogatás igényléséhez szükséges jóváhagyást, a rendeletben meghatározott adattartalmú kérelem útján.

Kép forrása: Getty Images

Bár ez az igénylési mód változatlanul érvényben marad, 2019. december 2. napjától a kedvezményezettek vagy meghatalmazottaik már a Nébih ÜPR-ön keresztül, elektronikus úton is benyújthatják jóváhagyási kérelmeiket.

Felhívjuk a figyelmet, hogy családi gazdálkodók esetén a kérelmet - a fentiek közül bármely formában - az állattartóként nyilvántartott, vállalkozónak minősülő (adószámmal rendelkező) vezető vagy családtag nyújthatja be.

A témával kapcsolatos egyéb fontos információk:

  • Az ÜPR Ügyfélkapun történő regisztráció és belépés után érhető el.
  • Az ÜPR használatával kapcsolatos kérdéseket az ugyfelszolgalat@nebih.gov.hu elérhetőségen várjuk.
  • A jóváhagyási kérelem benyújtásához készült kézikönyv itt érhető el.
  • A kérelmek jóváhagyásának feltételeiről a megyei kormányhivatalok járási ügyfélszolgálatán tájékozódhatnak az érintettek. A kormányhivatalok elérhetőségei ezen a honlapon találhatók.
  • A támogatás igénybevételének feltételei a Magyar Államkincstár közleményeiben olvashatók.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?