Az agrártárca megerősítette: tovább nőnek a baromfi- és húsmarha-ágazat támogatásai

MTI
A baromfiágazat és a húsmarha támogatási keretösszegének emelése amellett, hogy a gazdálkodók számára plusz forintokat jelent, jó befektetés is, hiszen javítja az agrárium teljesítményét, mondta Feldman Zsolt, az agrártárca mezőgazdaságért felelős államtitkára hétfőn az M1 Aktuális csatornának.

Feldman Zsolt azt is kifejtette, hogy a baromfihús az egyik legkurrensebb magyar mezőgazdasági exportcikk, a kivitel tavaly 150 milliárd forinttal haladta meg a behozatalt. Az államtitkár szerint az állattartásban pozitív trendekről lehet beszámolni. A húsmarha-állomány az elmúlt kilenc évben a jó piaci lehetőségeknek és az okos támogatáspolitikának köszönhetően több mint két és félszeresére emelkedett. A baromfiágazat pedig kiheverte a madárinfluenza okozta jelentős csökkenést, az itthoni ellátás stabil, és rendkívül erős az exportteljesítménye is.

A kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia egy egész szekciót szentel az állattartásnak, a régi és új kihívásoknak, valamint a rohamosan fejlődő technológia által kínált megoldási lehetőségeknek. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

A baromfiágazatnak év végén több mint 3 milliárd forinttal többet, összesen 16 milliárd forintot fognak kifizetni az állatjóléti követelmények teljesítésének segítésére, mert olyan sok igényt nyújtott be a több mint 1300 családi és társas baromfitartó vállalkozás. Az idén év végéig kifizetendő támogatásoknál egy-egy baromfitartó gazdaság számláján ez több millió forintot jelent, tette hozzá az államtitkár. A húsmarhások annak örülhetnek, hogy megemelik a jó minőségű tenyészbikák vásárlására szolgáló forrást. A támogatásra több száz gazdálkodó jelentkezett, a támogatási összeg esetükben 200 millió forinttal, 900 millióra nőtt.

Az államtitkár kitért arra is, hogy 2011-2020 között az európai uniós források több mint egyharmada a Közös Agrárpolitika (KAP) keretében érkezik. A KAP a 2020 utáni időszakban egy újabb "ráncfelvarráson", megújuláson fog átesni. A tárca arra törekszik, hogy minél nagyobb mértékben tudják finanszírozni ebből azokat a fejlesztéseket, beruházásokat, amelyek növelik a gazdaságok versenyképességét.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?