Itt a búza, amelyik ellenáll a kíméletlen vírusnak: ennek sokan örülni fognak

agrarszektor.hu
A RAGT Seeds által létrehozott, RGT Wolverine névre keresztelt fajta ellenállóbb az árpa sárga törpülés vírussal szemben. Az új őszi búzafajt bevezetése komoly áttörést jelent az európai gabonafélék számára, miután 2018-ban Brüsszel betiltotta a neonikotinoid tartalmú csávázószerek használatát. A rendeletnek köszönhetően a gazdáknak azóta kevésbé hatékony rovarirtószerekkel kell védekezniük a kártevők ellen.

A brit szakértők becslései alapján az árpa sárga törpülés vírus a búzahozam 60%-át tönkre teheti, de a mezőgazdasági és kertészeti fejlesztésekkel foglalkozó bizottság, az AHDB számításai szerint a veszteség akár 82%-ot is lehet. A RGT Wolverine úgy lett megalkotva, hogy az árpa sárga törpülés vírus hiányában is jól teremjen, és az növénytermesztők akkor sem lesznek megbírságolva, ha olyan években választhatják ezt a fajtát, amikor a vírustól nem kell tartani, mondta Tom Dummett, a RAGT gabonaügyi menedzsere. Dummett hozzátette, hogy a RAGT az első nemesítő Európában, aki az árpa sárga törpülés vírussal szemben ellenálló búzát tudott létrehozni, és ezt az ellenállást most már más fajokra is át tudták terjeszteni. A RGT Wolverine az ötéves tesztelési periódus alatt kifejezetten szép termést produkált, még olyan években is, amikor nem volt vírusveszély. Hozamát tekintve pedig az RGT Gravity és Skyscraper fajtákkal is felvette a versenyt.

EZ IS ÉRDEKELHET
A RGT Wolverine ellenállását úgy sikerült létrehozni, hogy a TC14 nevű ausztrál kutatás eredményét felhasználva egy búzafűféle génszegmensét áthelyezték a búza kromoszómájába. Ez a szegmens tartalmazta a Bdv2 nevű, ellenállásért felelős gént. Bár jövőre még csak Nagy-Britanniában lehet RGT Wolverine-t vásárolni, az új őszi búzafaj néhány éven belül elterjedhet egész Európában.
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?