2024. május 10. péntek Ármin, Pálma

Rozsban utazik? Megszületett az első klímatűrő, féltörpe változat!

agrarszektor.hu
Német kutatók egy nemzetközi projekt keretében alkották meg az első olyan rozshibridet, amelyikben az Elit szaporítási fok garantáltan hordozza és örökíti a törpeség génjét. Azt ígérik, ettől vihar- és aszályállóbbá válik a növény, ami klímaváltozás idején kulcsfontosságú lehet.

Egy törpülésért felelős gén (Ddw1) jóvoltából sikerült a rozs szárát rövidebbre nemesíteni, ami a klímaváltozás fényében előnyös módosulás. 2019-ben lép először a piacra egy olyan extra rövidszárú rozshibrid, amelyik a felmenőitől csak ilyen géneket örökölt. A nemesítés és hibridizáció középpontjában eddig a hozamnövelés, a barnarozsdával és az anyarozzsal szembeni rezisztencia álltak. A rövid szár azonban előnyös lehet az aszályos és heves zivatarokkal tarkított éghajlaton. Kevesebb energiával is erősebb, megdőlésre és törésre kevésbé hajlamos szalmát tud építeni a növény.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit. Regisztráljon most!

A kutatók génszekvenálással különítették el egymástól a rövid- és hosszúszárú vonalakat. Így fény derült ara, hogy a növekedés-szabolyozó gibberellin hormon hogyan befolyásolja a szárhosszt. A törpeségért felelős Ddw1gén fokozza a gibberellin bioszintézését. Innentől kezdve a kutatók már csak arra ügyeltek, hogy az Elit szoporítási fok bekeresztezése olyan egyedekkel történjen, amelyekben jelen van ez a  gén - magyaráz az agraheute.com oldalán dr. Bernd Hackauf, a Julius Kühn-Institut kutatója, hozzátéve: korábban lehetetlen lett volna ennyire precízen egyetlen génre szelektálni. A nemzetközi projektben egyébként 11 kutatócsoport vett részt.


Németországban évről évre mintegy 600 ezer hektáron tenyészik a rozs, ami az ottani gabonatermő terület egy tizedének felel meg. A fogyasztók nagyon kedvelik a rozsos péksüteményeket és kenyereket, de klimatikus okokból is indokolt hangsúlyosan kezelni ezt a növényt. Erős gyökérzetének köszönhetően a laza, vízszegény talajokon is jól boldogul. Az utóbbi években azonban az is kiderült, hogy hosszú szára nagyon esendő az egyre viharosabban érkező szelekel és zivatarokkal szemben. A törpeség nemcsak a vihart, az aszályt is könnyebben elviselhetővé teszi a növény számára, mivel kevesebb energiát kell a vegetatív részek építésébe fektetnie, miközben a rövidebb szalma a korábbinál súlyosabb kalászokat is magabiztosan hordoz.

Az, hogy mindkét szülő garantáltan hordozza a törpeség génjét, garancia arra, hogy a további szaporítási fokokban is jelen legyen ez a képesség. A kutatók arra is figyelnek, hogy különböző homozigóta vonalak keresztbeporozásával kiváltsák a heterózishatást, ami az első nemzedékben mindkét szülői vonalat meghaladó teljesítményugrással jár. Az új rozshibridek nemcsak rövidebb szárral rendelkeznek, de ellenállóbbak az anyarozzsal szemben is. Mivel a termelése során nincs szükség kémiai szárszilárdításra, így a technológiája is környezet- és pénztárcabarát.

Az uniós "Horizont 2020" program keretében futó vizsgálatok most arra irányulnak, hogy a rozs gyökérzetét tovább erősítsék és télállóságát is fokozzák. Közben elkezdődtek a kutatások a féltörpe búza megalkotására is.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?