Megújult a KITE derecskei kertészeti központja

agrarszektor.hu
Korszerűsítette kertészeti üzletágának központját a Hajdú-Bihar megyei Derecskén a hazai agrárintegrátori piacot vezető nádudvari KITE Zrt. Megújult a szaporítóanyag-előállítás és a palántanevelés is.

A KITE Zrt. 2015-ben határozott az elmúlt években végrehajtott fejlesztésekről - közölte Szabó Levente, a társaság vezérigazgatója a "VIII. Magyar Paprika Napja" elnevezésű derecskei rendezvényen. A KITE húsz alközpontja és huszonhárom telephelye közül a derecskei létesítmény számít a cég kertészeti központjának.

A szaporítóanyag-termelést érintő megújulás részeként olasz-magyar vegyesvállalatot hoztak létre, és ma 27 hektáron állítanak elő rezisztens almaoltványokat, amelyek a hazai étkezésialma-termelés jelentős részét adják. A palántanevelésben pedig az elavult helyett új növényházat építettek, ahonnan az idén 35 millió palánta került ki.

Szabó Levente szerint azt is célul tűzték ki, hogy a palántanevelés energiaigényét - geotermikus energia felhasználásával - önellátó módon biztosítsák, ezért 1600 méter mély kutat létesítettek, amely 90 Celsius fokos vizet ad. Az oltvány- és a palántanevelés mellett a kertészeti központ inputanyagokkal is ellátja a gazdálkodókat, ezért fejlesztették a telephely növényvédőszer- és vetőmagtárolóit is - tette hozzá a vezérigazgató.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?