Újabb ágazat dőlhet be Magyarországon: van remény, de nem lesz olcsó mulatság

agrarszektor.hu
Mintegy 15-20 százalékkal kevesebbet fizetnek a felvásárlók a magyar kacsáért és libáért, mint egy éve, ráadásul a hazai víziszárnyastartók költségei is nőttek az utóbbi időben. Emiatt sokan veszteségesen zárhatják az idei évet, és ha továbbra sem emelkednek az árak, akkor sokan úgy dönthetnek, hogy felhagynak eddigi tevékenységükkel.

A kacsáért 15-20 százalékkal, a libáért pedig 15 százalékkal kevesebbet fizetnek most a felvásárlók a magyar gazdálkodóknak, mint egy évvel korábban - mondta a Magyar Nemzetnek Szabó Miklós, a Magyar Lúdszövetség elnöke. Hozzátette habár az utóbbi években végre magára talált a víziszárnyastartás Európában a madárinfluenza után, mára azonban túltermelés alakult ki a piacon, ami az árak zuhánást hozta magával.

A gazdálkodók dolgát azonban nemcsak az alacsony felvásárlási árak nehezítik, hanem a magasabb termelési költségek is. Ilyen a takarmányok drágulása, a növekvő energiaárak, a magasabb bérek és a dráguló szolgáltatási díjak, amelyek összességében 15 százalék körüli mértékben emelik a termelők költségeit. Szabó Miklós szerint az állattartóknak nincsenek ekkora tartalékaik, ezért elképzelhető, hogy sokan kénytelenek lesznek veszteséggel zárni az évet.

Őszre ugyanakkor magára találhat a piac, a kacsa és a liba iránti kereslet ugyanis ebben az időszakban magasabb - tájékoztatott a lúdszövetség elnöke. Ha azonban hosszúra nyúlik a mostani állapot, akkor a veszteséges gazdálkodók akár fel is hagyhatnak eddigi tevékenységükkel. Kitért arra, hogy a gazdák nem várhatnak megoldást a támogatásoktól, és rövid távon a hatékonyabb munka- és üzemszervezéssel csökkenthetik a kiesés mértékét, hosszabb távon pedig a termelést kell hatékonyabbá tenniük. Szabó Miklós szerint csökkenteni kell a bértömeget kell, vagyis automatizálással, digitalizációs fejlesztésekkel kell minél több kézi munkaerőt kiváltani, ezért elsősorban az integráció elterjedésében látja a megoldást, ami azt jelenti, hogy a nagyobb cégek vegyesvállalatokat alapítanak a kisebb termelőkkel, akik így jóval hatékonyabban tudnak gazdálkodni. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!