2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Így működik az úszó tehénistálló a rotterdami kikötőben (videó)

agrarszektor.hu
Rotterdam város szerves hulladéka adja az úszó farm takarmánybázisát, az eső biztosítja a szükséges vízmennyiséget, a nap és a szél energiája pedig az áramot. A munkát robotok végzik. A trágyát uszályra rakják és a földekre szállítják. Ez a világ első úszó farmja, amelyik minimális emisszióval működik. Nem volt olcsó felépíteni.

Hollandia igencsak szűköldik földben, ezért az itt élők minden lehetőséget megragadnak a helytakarékos termelési módszerek megvalósítására. Ezek közé tartozik a Courge cég pilot projektje is, a rotterdami kikötőben a vízre épített "Floating Farm" (Úszó farm), amely 32 fejőstehén befogadására és az általuk termelt tej feldolgozására alkalmas.

Az úszó farmon takarmányozó, fejő és takarító robotok dolgoznak, amelyek zömében automatizálják a tartástechnológiát. Az istállószellőzést és a világítást is szenzorok vezérlik. Az úszó istálló és tejfeldolgozó energiaellátását zömében a farm mellet lebegő napelemek biztosítják, illetve az ugyancsak a tengerre telepített, közeli szélturbinák áramával egészítik ki. A trágyát sűrített levegővel mozgatják és uszályra gyűjtik, majd a termőföldekre szállítják. A felhasználat víz nagy része összegyűjtött és tisztított esővízből származik.

A tehenek takarmányszükségletének 80%-a Rotterdam városából származik. Felhasználják a sport- és golfpályák nyírásából származó füvet, a sörgyárakból kikerülő sörtörkölyt, a burgonya-feldolgozókból kikerülő szerves hulladékot és a helyi háztartásokból szelektíven gyűjtött, takarmányozásra felhasználható biomasszát. A tehenek idén tavasszal érkeztek meg a fedélzetre, amiről ebben a cikkünkben tudósítottunk.

A projekt környezet- és állatbarát, alacsony emissziójú farmot hozott létre. Az úszó tehénistálló privátberuházásként épült fel, a Holland Innovatív Szarvasmarha Szektor szakmai támogatásával. A bekerülési költsége 2,7 millió euró volt, tehenként 84.375 eurót áldoztak rá. Forintban ez több mint 27 millió forintot jelent egyetlen állatra vetítve.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06