Jó hír a sárgadinnye szerelmeseinek: megfulladunk idén a magyar gyümölcsben

agrarszektor.hu
Kétszer több sárgadinnye várható idén, mint amennyi tavaly volt, a boltok polcain pedig már most megjelent a magyar dinnye, és ha minden jól megy, ez szeptemberig így is marad. A sárgadinnye-termesztésben jelenleg a fő cél, hogy az import legalább a harmadával csökkenjen a hazai áruházláncokban.

Sárgadinnyéből idén országszerte mintegy 500 hektárról 20 ezer tonna termés várható, ez a mennyiség pedig a duplája anna, ami tavaly volt - mondta Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Országos Kertészeti és Beszállítói Osztályának elnöke az InfoRádiónak. A szakember úgy látja, talán már az export is elindulhat, a fő cél azonban továbbra az, hogy az import legalább a harmadával csökkenjen a magyar áruházláncokban. Ez reális cél, hiszen a magyar sárgadinnye-termelők nagy része már egy jó termésátlaggal, 40 tonna körül termel.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia napirendre veszi az agrárium legjelentősebb és legaktuálisabb témáit az ágazat csúcsvezetőinek és döntéshozóinak részvételével. Szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia a Hajdúsági Expó programsorozatába illeszkedik, amely a térség legnagyobb agrárkiállításával és gépshow-jával is várja az érdeklődőket. Az augusztus 9-i konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Az első szedések tapasztalat az, hogy egészen kiváló, aromás az idei gyümölcstermés, ez pedig a zöld húsú, és a sárga húsú termésre egyaránt igaz - tette hozzá az elnök. Ez részben annak köszönhető, hogy a hűvösebb május után - melyet intenzív felmelegedés követett -, mintegy két hetet csúszott a termelés. A boltok polcain most már a magyar sárgadinnyével találkozhatnak a vásárlók, és ha minden jól megy, akkor ez egészen szeptemberig így marad majd.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!