2024. május 15. szerda Zsófia, Szonja

Lázár János kirúgja azt, aki Mezőhegyesen kisvasútról álmodik

agrarszektor.hu
Elgurult a menedzsment gyógyszere - kommentálta Lázár János az index.hu-nak azt, hogy az általa felügyelt mezőhegyesi ménesbirtokon közbeszerzést írtak ki wellness-központ, golfpálya és kisvasút építésére. Ő nem tudott a dologról, és kezdeményezi pár vezető felmentését. A pályázatot sietve visszavonták.

"Elgurult a menedzsment gyógyszere, ennek személyi következményei lesznek" - mondta Lázár János, amikor kiderült számára, hogy a rábízott Mezőhegyesi Ménesbirtok a tudta nélkül sok százmilliós közbeszerzési pályázatot írt ki a gazdaság küldetéséhez nem kapcsolódó tevékenységek megtervezésére, amelyek megvalósítása több milliárd forintos tétel.

A Közbeszerzési Értesítő szerint az alábbiak voltak tervben:

  • termálvizes fürdő "gyógyászati elemekkel";
  • 4-csillagos 90 szobás szálló, étkeztetéssel;
  • új prémium lovarda, lelátóval, VIP páhollyal;
  • verseny-kézilabdapálya, két kosárpálya, két squashpálya, falmászási és vívási lehetőség, edzőterem, fitneszterem;
  • két meglévő műemlék épület közé egy kortárs, kétszintes üveg konferencia és rendezvényterem, 250 fő befogadására, pincében wellness és fitness-lehetőséggel;
  • 18 szakaszból álló golfpálya-rendszer, homokcsapdával, vízakadállyal, klubépülettel, kiszolgáló létesítményekkel;
  • az egykori keskeny nyomközű vasút helyreállítása, hozzá kapcsolódóan megállók létesítése, egykori megállók felújítása, tematikus bővítése.
Farkas Sándor, Lázár János és a Ménesbirtok vezérigazgatója, Pap István Tibor (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Lázár Jánost 2018 szeptemberében jelölték ki a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztosává, mivel a korábbi koordinátort, Farkas Sándort miniszterhelyettesé nevezték ki az agrártárcánál. Lázár, aki korábban éveken át a Miniszterelnökséget vezette és az uniós agrárpénzek felett is rendelkezett, 2014-ben egy időre mellékvágányra került - a hírek szerint éppen az oligarchákat és a közpénzkezelés gyakorlatát bíráló megjegyzései miatt. Most elmondása szerint a tudta nélkül írta ki az általa felügyelt Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. a pályázatot, ami nemcsak forrásigénye miatt, hanem a kitűzött beruházások jellege miatt is felháborította.

Lázár János azonnali hatállyal elrendelte, hogy a tangazdaság vonja vissza ezt a közbeszerzést, ami meg is történt. A politikus azzal is fenyegetőzött, hogy több vezető felmentését is kezdeményezi, utóbbiról egyelőre nincs hír.

EZ IS ÉRDEKELHET

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?