Feltárult a műtrágyatitok: minden, amit a csomagolásról tudnod kell

agrarszektor.hu
Sokan kétségbe esnek műtrágya vásárláskor, mert nem értik a csomagoláson feltüntetett különböző számok és betűk jelentését. Emellett nem könnyű azt sem eldönteni, hogy melyik műtrágya a legalkalmasabb a kertünkbe, illetve, hogy mely tápanyagokra van leginkább szüksége a talajunknak. Segítünk eligazodni a műtrágyák világában, arra azonban mindig figyeljünk oda, hogy műtrágyavásárlás előtt minden esetben végezzünk talajvizsgálatot.

Akár csodaszép gyepet, vagy díjnyertes zöldségeket szeretnénk nevelni, de minden esetben szüksége van a növényeknek a megfelelő tápanyagokra - írja a www.countryliving.com. Általában műtrágyákkal tudjuk pótolni a talajból hiányzó elemeket, vásárláskor azonban sokaknak okozhat fejtörést a csomagoláson feltüntetett sok szám és betű. Ezen kívül azonban az sem mindegy, hogy pontosan milyen műtrágyát vásárolunk, hiszen minden kert talajának más és más tápanyagra van szüksége.

Mit jelentenek a számok és a betűk a csomagoláson?

A betűk a csomagoláson kémiai vegyjeleket jelölnek, az N a nitrogén, a P a foszfor, a K pedig a kálium. Ezek a tápanyagok a műtrágyás zsákokra mindig az alábbi sorrendben vannak feltüntetve: N-P-K. Ez azt jelenti egy 5-10-10-et feliratú műtrágya esetében, hogy 5 százalék nitrogén, 10 százalék foszfor, és 10 százalék kálium van benne. 

Mit tudnak az egyes tápanyagok?

Minden tápanyagnak más szerepe van a növények életében. A nitrogén a zöld leveles növekedést serkenti, ezért van az, hogy sok gyeptrágya magas nitrogéntartalmú. A foszfor az erős gyökerek kialakulásában nyújt segítséget a növények számára, míg a kálium elősegíti a szár erős növekedését.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő tápanyagot?

Mielőtt műtrágyavásárlásra adnánk a fejünket, minden esetben végezzünk talajvizsgálatot a kertünkben, különben fogalmunk sem lesz róla, hogy pontosan milyen műtrágyára van szüksége a kertünknek, melyik vegyület van benne túlsúlyban, és melyikből van hiány. Érdemes emellett a talaj pH-ját is megvizsgálni, amelyből kiderülhet, hogy savas, vagy lúgos kémhatású-e. Ha túl magas a pH, vagy túl alacsony, akkor a növények nem tudják megfelelően hasznosítani a szükséges tápanyagokat.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!