2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Botrány a lengyel vágóhídon: Magyarországra is jutott a beteg állatok húsából (videó)

agrarszektor.hu
Tizenegy európai országba, köztük Magyarországra is érkezett marhahús arról a lengyelországi vágóhídról, ahol súlyosan beteg állatokat vágtak le - írta a BBC. Az üzemet a TVN 24 televízió rejtett kamerás felvételei buktatták le, amelyeken jól látszik, hogy az állatok már lábra sem tudtak állni, és vonszolni kellett őket a vágóhídra. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közleménye szerint a vágóhídról mintegy 290 kilogramm terméket érkezett Magyarországra.

Rejtett kamerás felvételekkel buktatott le egy lengyelországi vágóhidat a TVN 24 televízió - írja a hvg.hu. A felvételen látható, hogy az állatok lábra sem tudtak állni, úgy kellett őket a vágóhídra vonszolni. Pawel Niemczuk lengyel főállatorvos szerint a vágóhíd tulajdonosai még arra is vigyáztak, hogy a beteg állatokat éjszaka vágják le, hogy elkerüljék az ellenőrzést, és kihangsúlyozta, hogy egyetlen üzletbe sem került a húsból.


A lengyel hatóságok azonnal riasztást adtak ki az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági rendszerén keresztül, a vizsgálat szerint a húsból Magyarországra is szállítottak. A többi érintett ország Észtország, Finnország, Franciaország, Litvánia, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Németország és Szlovákia.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.


A botrányban összesen 9 és fél tonna hús lehet érintett, ebből 2 és fél tonna érkezett a fenti országokba. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleménye szerint az érintett vágóhídról mintegy 290 kilogramm termék érkezett Magyarországra. A nyomon követési vizsgálatot haladéktalanul megkezdték. Ez alapján a beérkezett tételeket hiánytalanul sikerült zárolni, így azok nem jutottak el a magyar fogyasztókhoz.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?