2024. április 28. vasárnap Valéria

Eladóvá váltak az Agrokor-részvények - Mit lép most Csányi Sándor?

agrarszektor.hu
A legnagyobb orosz bank, a Magyarországon is érdekelt Sberbank azt tervezi, hogy eladja 39,2 százalékos részesedését a legnagyobb horvát élelmiszertermelő és kiskereskedelmi cégben, az Agrokorban. A cégcsoporton belül mintegy ötven különböző gazdasági szektorhoz tartozó vállalat működik, munkavállalóinak létszáma meghaladja a 60 ezret, a cég éves árbevétele pedig eléri a horvát GDP 15 százalékát. Számunkra különösen az Agrokorhoz tartozó, bő 20 ezer hektárral rendelkező Belje agrárholding sorsa érdekes, melyre tavaly Csányi Sándor is vételi ajánlatot tett.

Az Agrokor Horvátország legnagyobbb magántulajdonban lévő cégcsoportja. A fagylaltgyártástól kezdve a lapkiadásig számos ágazatban jelen van. A Sberbank sajtóosztálya az Interfax orosz hírügynökséggel azt közölte, hogy tulajdonrészük eladása függ az ártól és a vevőtől. A Sberbank jelezte: "A vevő kiválasztásakor komoly felelősséget érez azokkal az országokkal szemben, ahol jelen van az Agrokor".  Ilyen ország Magyarország is.

Miért érdekes nekünk?

Az Agrokor 2004-ben megvásárolta a fonyódi ásványvíz-palackozót és a Baldauf fagylaltgyárat, az OTP pedig horvát leánybankján keresztül hitelezi az Agrokor csoportot.

Az OTP tulajdonosa, Csányi Sándor ágazati hírek szerint 2018-ban vételi ajánlatot tett a cég éredekeltségébe tartozó, több mint 20 ezer hektárral bíró Belje agrárholdingra.

A cég több mint 20 gazdaságból áll, a hús-, tej- és borpiacon is tevékenykedik. Az Agrokor nemcsak megtermeli az alapélelmiszereket, de csomagolja és forgalmazza is azokat a Konzum és Mercator élelmiszerláncokon keresztül. Csányi Sándor végül nem a horvát agrárvállalatot vette meg, hanem az itthon eladóvá vált Hungerit Baromfifeldolgozó Zrt-t. Mindez nem zárja ki, hogy idén újra versenybe szálljon a határ déli oldalán.

Csányi Sándor: tavaly már próbálkozott (Fotó: MTI, Illyés Tibor)

Hogy került a képbe a Sperbank?

A Sberbank 2014 áprilisában 600 millió euró hitelt nyújtott az Agrokornak, amit 2016 májusában újabb, 350 millió eurós hitel követett. 2016-ban csődközelbe került a 93 százalékban magántulajdonban lévő mamutvállalat, de 2017-ben elkerülte az összeomlást egy sebtiben elfogadott törvény révén, ami lehetővé teszi stratégiai cégeknek, hogy az államtól rendkívüli igazgatási eljárást kérjenek. A horvát gazdaság 15 százalékát adó csoport felszámolása nagy érvágás lett volna az országnak.

A folyamatot számos botrány övezte, Ivica Todoric, az Agrokor volt tulajdonos Londonba menekült, miután Zágráb európai elfogatóparancsot adott ki ellene, majd lemondott a kormány által az Agrokor élére kinevezett rendkívüli kormánybiztos, valamint Martina Dalic volt gazdasági miniszter is. Az alapprobléma az volt, hogy a konszern éveken keresztül meghamisította könyvelését úgy, hogy több banki kölcsönt is tőkeként könyvelt el, és ezzel félrevezette a pénz- és hitelminősítő intézeteket.

A Sberbank tavaly júliusban az adósság fejében szerzett 39,2 százalékos tulajdoni hányadot az Agrokorban.

Az Agrokor egy másik orosz hitelezője, a VTB Bank 7,5 százaléknyi részesedést kapott. Az Agrokorban ezen felül egyebek között a kötvénytulajdonosok 25 százalékos, a horvát bankok 15,3 százalékos, a beszállítók 4,7 százalékos tulajdonrészhez jutottak.

EZ IS ÉRDEKELHET

A meggyengült Agrokor részvényeinek és üzletrészeinek megvásárlása is elképzelhető opcióvá vált az elmúlt évben, ezért mindenképpen érdemes lesz figyelemmel kísérnünk Csányi Sándor mozgását a piacon.
Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!