2024. május 12. vasárnap Pongrác

Gazos a kerted? Így irtsd ki a gyep egyik legnagyobb ellenségét!

agrarszektor.hu
A kártevőkön és kórokozókon kívül a gyomok okozhatják a legnagyobb fejfájást a kiskert tulajdonosoknak. Egy egészséges, megfelelően gondozott gyep látványát jelentősen elronthatja ugyanis a sok gaz a fűben. Az egyik legnépszerűbb közülük a talpas muhar, utána jártunk, hogyan irthatjuk ki a kertünkből.

A legtöbb kertész életét évről-évre megnehezíti a sok gyom a kertben, a gazoláson kívül kevés eredményes módszer létezik az eltávolításukra. Az egyik, de talán a leggyakoribb gyom a talpas muhar, amely egy erőszakosan terjedő, vagyis invazív faj, és képes akár az egész gyepet kiszorítani a kertből jelenlétével. Ez az egynyári gyomnövény júniustól októberig virágzik, szemtermései pedig az érést követő tavasszal (május-júniusban) tömegesen csíráznak - írja a anovenydoki.hu.

Nehéz távol tartani a kertből, van azonban néhány tipp, amellyel megelőzhetjük a talpas muhar megjelenését. A talajfelszín folyamatos nedvesen tartása elősegíti a gyom terjedését, ezért kerüljük a túlzott öntözést. A hidegre azonban érzékeny, így a gyepszellőztetés segíthet kordában tartani a terjedését. 

Ha megfelelően gondozzuk a gyepet és tápanyagutánpótlással megőrizzük annak jó kondícióját, a muhar nem tudja kiszorítani a területről. Ha mégsem sikerül megakadályozni a gyomnövény terjedését kertünkben, a védekezés ellene nehéz, ugyanis a fű is és a talpas muhara is egyszikű, a gyepben használt gyomírtók pedig csak a kétszikűek ellen hatásosak. Létezik egy szer, amellyel gyéríthető, de beszerzése engedélyhez kötött, ezért ebben az esetben érdemes szakember segítségét kérni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?