Idén decemberben véget ér a fordított adózás

agrarszektor.hu
12 évvel ezelőtt a hulladékiparban, majd 10 éve az építőiparban indult el elsőként a fordított adózás. A nehezen azonosítható anyagok fiktív mozgatása azonban nemcsak ezekben a szektorokban volt jellemző, hanem a terménykereskedelemben is. Ezért 2012 júliusában a mezőgazdaságban is bevezették a fordított áfát. Hatására az adócsalások látványosan visszaszorultak. A sajátos adófizetési rendszer azonban idén decemberben lejár.

A fordított adózás alá eső termény eladásakor a számlát áfa nélkül állítja ki a gazdálkodó. A kereskedőnek így a beszerzései után nem kell forgalmi adót fizetnie, így azt visszaigényelni sem tudja. Ezzel értelmét veszíti az ilyen ügyleteket érintő fiktív számlák kiállítása is, amire a 27 százalékos adómérték igencsak nagy vonzerőt gyakorolt. A 2013/43/EU irányelv 2018. december 31-éig tette lehetővé a tagállamok számára, hogy a gabonafélék és olajos magvak vonatkozásában fordított adózást alkalmazzanak.

Hosszabbításra nem sok esély van, de időközben a tagállamokban alkalmazott áfakulcsok is sokat csökkentek.

Magyarország is évek óta bővíti az 5 százalékos áfakörbe tartozó termékek listáját, idén a hal került fel rá, jövőre pedig a  zöldségek és gyümölcsök lehetnek soron. Ekkora adómérték már nem vonzó a csalók számára. Mivel a jövő évi költségvetést most tervezik, ezért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azt javasolja a kormánynak, hogy amennyiben nem lehetséges a fordított áfa alkalmazása, akkor a jelenleg érintett, valamint az ehhez közvetlenül kapcsolódó termékek áfájának mértéke csökkenjen 5 százalékra. A 2019-es központi költségvetés véglegesítése ennek figyelembe vételével történjen meg. Az elmúlt években elért piactisztulást csak így lehet megőrizni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?