Mindenki falusi szálláshelyet épít?

agrarszektor.hu
Mezőgazdasági tevékenység diverzifikációjára két pályázat is nyílt a Vidékfejlesztési Programban. Mindkettő nagy népszerűségnek örvendett, forrásaikat túligényelték. A "kis diverz" pályázatot az észlelt visszaélések miatt tavaly a Miniszterelnökség visszavonta. A "nagy diverz" kiírásban most születtek támogatói döntések.

A Miniszterelnökség a nem mezőgazdasági tevékenységek támogatására meghirdetett, csaknem 14 milliárd forintos keretű (ún. "kis diverz.") pályázatban túl sok gyanús jelenséget észlelt a kiíró, ezért tavaly visszavonta. A nyertesek a rendelkezésre álló forrásokat egyebek mellett falusi szálláshely létesítésére, fejlesztésére, illetve egyéb nem mezőgazdasági termék-, szolgáltatás- és technológiafejlesztésre használhatták volna fel a következő 5 évben. A 40 ezer eurónak megfelelő, vissza nem térítendő forintösszegről nem kellett volna számlákkal elszámolni.

A másik kiírás elsősorban a szálláshelyek létesítését támogatta, 160 ezer eurónak megfelelő forintösszeget lehetett igényelni a de-minimis keret terhére (ún. "nagy diverz." pályázat). Itt a pályázónak számlákkal kell igazolnia a támogatás jogszerű felhasználását. Most első körben 550 vállalkozást részesítettek támogatásban. A nyertes pályázók kérelmei az ügyfélkapujukon hamarosan a “jóváhagyott" státuszba kerülnek, és elektronikus úton megérkeznek a támogatói okiratok. A Vidékfejlesztési Programban már több mint 1200 milliárd forintról, a teljes keret 93 százalékáról megszülettek a támogatói döntések.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?