2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

1200 kilométeres kerítést építenének a lengyelek

agrarszektor.hu
Összesen 1200 kilométer hosszú acélkerítés felállítását tervezi keleti határainál Lengyelország, amellyel az afrikai sertéspestist (ASP) terjesztő vaddisznók bejutását próbálnák megakadályozni. A beruházással a világ egyik leghosszabb kerítését építenék meg, amely a tervek szerint 2020-ra készülne el 20 milliárd forintnak megfelelő összegből. A sertéspestis miatt Magyarországon is felmerült egy kerítés létesítése az ukrán-magyar határon, de egyelőre nincs döntés az ügyben.

Két méter magas "fallal" zárná le keleti országhatárait a lengyel kormány annak érdekében, hogy távol tartsák az ASP-t terjesztő vaddisznókat - írja az euractiv.com. A tervek szerint acélkerítést építenének az ukrán, a  fehérorosz, a liván és az orosz határon, amely összesen 1200 kilométer hosszan húzódna, így a világ egyik leghosszabb ilyen létesítménye lenne.

A számítások szerint a kerítés mintegy 56 millió euróból - 20 milliárd forinthoz közelítő összegből - készülne el. A létesítményt beásnák a földbe, hogy a vaddisznók ne tudjanak átjutni alatta.

A vaddisznók ugyanakkor könnyedén áttörhetnék a kerítést, főleg akkor, ha táplálékszerzésről van szó - vélik a lengyel beruházás ellenzői. Ráadásul Lengyelország keleti határait több tó és folyó is keresztezi, ezért nagy a valószínűsége annak, hogy ezeknél az állatok megkerülhetnék a kerítést.

Korábban már kimutatták a lengyeleknél a vírust
Lengyelországban egyébként évekkel ezelőtt már feltűnt az afrikai sertéspestis. Háztáji sertésekben 2014-től 108 esetben mutatták ki a vírus jelenlétét, míg a vaddisznóknál a kórokozó 1415 állatban fordult elő.

EZ IS ÉRDEKELHET
Mint az agrárszektor.hu beszámolt róla, tavaly Magyarországon is felmerült, hogy elektromos és úgynevezett szagkerítés épülhet az ukrán-magyar határon, mivel Ukrajnából fenyeget a legnagyobb veszély arra, hogy a vaddisznók ide is behurcolják az afrikai sertéspestist. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormányhivatal legutóbbi tájékoztatása szerint még vizsgálják az ügyet.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?