Zöldség, gyümölcs: brutálisan nőhetnek a termésátlagok

agrarszektor.hu
A zöldségtermelésben 35 százalékkal, a gyümölcstermelésben 70 százalékkal növelhető a termésátlag a Földművelésügyi Minisztérium stratégiája szerint. Az éves termékmennyiséget egymillió tonnával, az ágazati munkahelyek számát 100 ezerrel lehetne bővíteni.

A zöldség-gyümölcs ágazat jelenleg évente 2,5 millió tonnányi termést állít elő, amelyet a minisztérium stratégiája szerint évi egymillió tonnával lehetne növelni - mondta Nagy István, a tárca államtitkára egy tuzséri szakmai rendezvényen. A termésátlagok a zöldségtermelésben 35 százalékkal, a gyümölcstermelésben 70 százalékkal emelhetők, illetve százezer új ágazati munkahelyet is teremteni lehetne.

Mekkora kertre van szükség az önellátáshoz?
Nagy István szerint akár 150 négyzetméteren megtermelhető egy család zöldség-, gyümölcs- és fűszernövény-szükséglete. Így a kertek művelése lehetővé teheti az öngondoskodást, illetve némi többletráfordítás és kissé nagyobb terület mellett akár a tisztes megélhetésre is esélyt nyújthat - tette hozzá az államtitkár.


A kertészet ma 300-350 ezer család megélhetését biztosítja, a zöldség- és gyümölcstermelés pedig évente 240-270 milliárd forintnyi elsődleges áruértéket állít elő. A tárca folytatni kívánja a kis- és közepes gazdaságok támogatását, az intenzív termékpályák fejlesztését és a magasabb hozzáadott értékű termékkibocsátásás növelését a foglalkoztatás javítása érdekében. Ma a gyümölcstermelők hektáronként 62 ezer, az ipari zöldségnövény-termelők 38 ezer, a zöldségnövény-termelők pedig 34 ezer forint támogatást kaphatnak.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?