Brüsszelt zavarja, hogy sokaknak nem jut elég profit

agrarszektor.hu
Az Európai Bizottság egy felhívásban arra kéri a mezőgazdasági termelőket, az uniós polgárokat és minden érintett felet, hogy a november 17-ig tartó online konzultáció keretében osszák meg az élelmiszer-ellátási lánc működésével kapcsolatos meglátásaikat. Egyik fő probléma, hogy egyes piaci szereplők nem megfelelően részesülnek az elérhető haszonból.

A bizottsági tájékoztatás szerint az élelmiszer-ellátási láncban termelt hozzáadott értékből nem megfelelően részesülnek a lánc egyes szintjei, például a kisebb és ezért kiszolgáltatottabb helyzetben lévő szereplők. Ennek oka a mezőgazdasági termelők és kisvállalkozások, valamint a gazdaságilag erősebb és nagymértékben központosítottan működő üzleti partnereik tárgyalási pozíciói közti különbségek.

Az Európai Bizottság össze kívánja gyűjteni a véleményeket, hogy értékelhesse a szükséges intézkedéseket az agrár-élelmiszeripari termékekkel kapcsolatos tisztességtelen nemzetközi kereskedelmi szokások kezelése és szabályozása érdekében. A konzultáció segíthet annak megítélésében, be kell-e vezetni további uniós piaci átláthatósági rendelkezéseket.

A kérdőív feltérképezi a termelői együttműködések iránti érdeklődés szintjét is. Vizsgálják a cukor-ágazatban már bevezetett, úgynevezett értékmegosztási megállapodások hasznosságát is.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!