Gallicoop: végleg elveszett az orosz piac

agrarszektor.hu
Mintegy 1,65 milliárd forintos beruházással új csomagolóüzemet épít a szarvasi Gallicoop Zrt, amely várhatóan a jövő év első felében adja át az üzemet. A cég szerint az orosz piac az embargó miatt mára végleg elveszett.

A több mint kétezer négyzetméteres csomagolóüzem létrehozása technológia fejlesztést jelent, és az 1,65 milliárdos beruházás gyorsabb vállalaton belüli árukiszolgálást tesz lehetővé - mondta Erdélyi István, a Gallicoop Zrt elnök-vezérigazgatója. A fejlesztéshez a Nemzetgazdasági Minisztérium nagyvállalati fejlesztésre kiírt pályázatán 50 százalékos támogatást nyertek. A cég minden évben jelentős összeget, 700-800 millió forintot fordít fejlesztésre. A panírozott termékek - amelyekből 5 ezer tonnát gyártanak évente - további fejlesztése is szerepel a terveik között.

Augusztustól javulhat a madárinfluenza-járvány miatti helyzet, mivel a piacok az átmeneti korlátozások megszűnésével, augusztus 26-tól újranyílhatnak. A 2018 végéig meghosszabbított orosz embargó is jelentősen sújtja az ágazatot, és az orosz piacot - tette hozzá az MTI szerint az elnök-vezérigazgató - végleg elvesztették, ugyanis az oroszok mostanra önellátásra rendezkedtek be.

Nagy kihívás a munkaerő utánpótlása
A legnagyobb kihívás a munkaerő-ellátás lesz a jövőben a Gallicoop szerint. Az idősebb szakemberek pótlásának megoldása nehéz, a béremeléseket támogatják. A cég ezer dolgozót foglalkoztat közvetlenül, és közvetve további ezret.

A cégnél évente 42 ezer tonna élő pulykát vágnak le, ennek 40-45 százalékát adja az export, a többit belföldön értékesítik. Évente 8000 tonna húskészítményt gyártanak, Nyugat-Európa valamennyi országába szállítanak.

Erdélyi István szerint az ágazatot sújtó piaci és állategészségügyi nehézségek ellenére az éves árbevétel 33,5-34 milliárd forint lehet idén, csaknem azonosan az előző évivel, és ezt tartanák a következő években is. Az eredmény 700 millió forint körül alakulhat az előző évi 662 millió forint után.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?