Kritikus búzaárak: kivédhető-e a bukás?

agrarszektor.hu
Jelenleg 38-42 ezer forint körüli a búza tonnánkénti felvásárlási ára, és a világpiaci folyamatokban egyelőre nincs jele annak, hogy a közeljövőben komoly emelkedésre lehetne számítani. Immár az egymást követő második évben lesz veszteséges egy átlagos magyar búzatermelő, ezt pár héttel a betakarítás előtt sem túl nagy merészség kijelenteni.

Óriási ingadozások figyelhetők meg a búza felvásárlási áraiban évről évre. Adtak már 80 ezer forintot is a termény tonnájáért, máskor meg lement 40 ezer forint alá. Most éppen 38-42 ezer forint körül lehet kötni, bár aratás környékén mindig lejjebb vannak az árak - mondta az agrárszektor.hu-nak a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) elnöke. Vancsura József szerint nem sok jót ígér, hogy a világpiaci folyamatok sem mutatnak a felvásárlási árak növekedésének irányába. Idén már a második egymást követő évben lesz veszteséges egy átlagos búzatermelő.

Ha a búzatermesztésben nem is tudnak nyereséget termelni a gazdák, a kukorica, a napraforgó és a repce révén alighanem kompenzálni tudnak majd. De előfordulhat olyan év is, amikor a termelő "nettó" ráfizet, képtelen profitot előállítani, ilyenkor pedig a tartalékaiból tartja fönn magát. A búza termesztését azonban nem adjuk föl soha, mert ez a kalászos fontos eleme a vetésforgónak - húzta alá Vancsura József.

Hosszú idő óta 1 millió hektár körül alakul a búza és kukorica éves vetésterülete Magyarországon, és egyelőre valóban nem látható, milyen jövedelmezőbb növénnyel tudnák kiváltani őket a gazdák. A szójához nem elég jó a klímánk, repcét és napraforgót pedig egy határon felül nem lehet vetni a szakmai előírások figyelembe vételével, mert a betegségek elviszik őket.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Az évi 2 millió tonna exportra kerülő termény nagyon kevés, a világ nem figyel oda a magyar búzára - mondta a GOSZ elnöke. Akik itt élünk, azoknak természetesen fontos, de azon is gondolkodnunk kellene, hogy a piac mit igényel, ha már az árakat nem tudjuk befolyásolni - tette hozzá.

A következő évek sem ígérnek sok jót, hiszen az ukrán gabonatermelés például már most komoly veszélyt jelent ránk nézve. Nem azért, mert a terményeiket a magyar malmokba hozzák (az önellátásunkat nem fenyegeti semmi), hanem azáltal, hogy olcsón tudnak termelni és szállítani, így letörik a világpiaci árakat. Márpedig a hazai felvásárlási árakat - az energiaárak mellett - a világpiaci árak határozzák meg.

A tavalyi rekordhoz képest termésmennyiségben legalább 10 százalékos visszaeséssel kell számolniuk a magyar gazdáknak, akiknek akár a 70-80 százaléka is veszteséggel fogja termelni idén a kenyérgabonát. A GOSZ adatai szerint a búzatermelők fele volt veszteséges a tavalyi tonnánként 40 ezer forintos átlagár mellett, ahhoz ugyanis, hogy némi nyereség is keletkezzen, átlagosan 50 ezer forintos felvásárlási árra lenne szükség.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!